Dat honden mensenvrienden zijn, weten veel huisdierenbezitters al langer. Maar nu hebben wetenschappers van de Monash Universiteit uit Australië dat ook echt kunnen aantonen. Honden maken namelijk het hormoon oxytocin aan, wat beter bekend staat als het ‘knuffelhormoon’. 

Het knuffelhormoon heeft lang bekendgestaan als het hormoon dat de band tussen een moeder en haar baby verstevigt, als zij elkaar voor het eerst zien.

Mensen
Dat werkt bij mensen ook zo, zegt onderzoekster Jessica Oliva. Als een mens een hond knuffelt, komt er bij mensen eenzelfde soort hormoon vrij. De band tussen mens en dier is zo sterk, omdat tegelijkertijd het knuffelhormoon ook bij het huisdier vrijkomt. Vooral honden reageren sterk op het hormoon, waardoor zij een echte mensenvriend worden.

Volgens onderzoekers kan drie tot vijf minuten met een huisdier knuffelen al leiden tot vrijgave van het hormoon. Het vrijkomen van het hormoon verklaart waarom mensen en honden al duizenden jaren een sterke band hebben.

Verborgen voedsel
Volgens Jessica Oliva van de Monash Universiteit, verklaart de aanmaak van het hormoon ook waarom honden vaak beter zijn in het maken van objectieve keuzes dan wolven. Dat terwijl wolven en honden genetisch gezien familie bij elkaar zijn. Wolven maken het hormoon namelijk niet aan, en honden wel. Daarom passen honden hun gedrag sneller op mensen aan.

Een belangrijke oorzaak voor de verandering van dat gedrag, is de opvoeding van het dier. Zo worden honden tijdens hun puppytijd vaak beloond met verborgen voedsel. Honden weten daardoor dat goed gedrag leidt tot een traktatie.

Neusspray
Niet elke hond maakt het hormoon even snel aan. Daarom heeft de onderzoekster sommige honden het hormoon toegediend aan de hand van een onschuldige neusspray. Na toediening van het hormoon bleken honden veel gehoorzamer te zijn, en luisterden ze beter naar hun baasjes. Bovendien voerden zij de taken die hun baasjes hun gaven, veel sneller uit.

Als hondenbezitters hun hond vaker knuffelen, komt het hormoon oxytocin vaker vrij. Daardoor zal de hond zijn baasje beter gehoorzamen, zo blijkt het onderzoek van Oliva.