Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerk angst bij huisdieren

Vuurwerk angst bij huisdieren komt helaas vaak voor. Zeker nu oud&nieuw weer voor de deur staat. Voor vele van ons is dit een feest en kijken we er naar uit. Toch zijn er ook voldoende mensen die er niet van kunnen genieten. Helaas geldt dit ook voor onze huisdieren. Veel huisdieren hebben angst voor vuurwerk. En kunnen daarom niet genieten van deze feestdag. Wij hebben gemerkt dat er veel vragen zijn over deze angst bij huisdieren. Veel huisdier eigenaren weten niet goed wat ze aan moeten met hun huisdieren met de jaarwisseling. In dit artikel gaan wij dieper in op dit onderwerp. We leggen u uit waar de angst vandaan komt. Wat u tegen deze angst kunt doen. En helpen wij u bij het vinden van de juiste oplossing voor vuurwerk angst bij huisdieren.

vuurwerkangst bij huisdieren 800x600

Hoe ontstaat angst voor vuurwerk bij huisdieren?

Angst voor vuurwerk bij huisdieren is een veelvoorkomend probleem. De heftige geluidsprikkels die ontstaan door het geluid van vuurwerk zorgen voor een stressvolle ervaring. Het ontstaan van angst voor vuurwerk verschilt per huisdier. Bij veel huisdieren is de angst voor vuurwerk een natuurlijk iets. Bij sommige huisdieren is de angst voor vuurwerk ontstaan door slechte ervaringen in het verleden. Dit kan bijvoorbeeld doordat er in het verleden vuurwerk dichtbij het beestje is afgestoken. Daar kan het huisdier erg van zijn geschrokken. Door deze slechte ervaring associeert het beestje vuurwerk nu met iets engs en is het beestje niet op zijn gemak met oud&nieuw.

Hoe herkent u angst bij uw huisdier

De heftige geluidsprikkels die ontstaan door het geluid van vuurwerk zorgen voor een stressvolle ervaring. Net als bij mensen treedt dan het overlevingsmechanisme in gang. Het overlevingsmechanisme kan zich op verschillende manier uitten bij uw huisdier. Deze symptomen zijn vaak goed te herkennen bij uw huisdier. Veel katten kruipen onder het bed en zien schuilen als de manier om het geluid te overleven. Bij honden uit dit zich vaak op een andere manier.

De meest voorkomende symptomen

→ Starende blik

→ Blaffen

→ Neurotisch rond rennen

→ Overdreven alertheid

→  Wegrennen

→  Huilen

Wat kunt u als baasje het beste doen?

Als huisdier eigenaar heeft u geen invloed op het ontstaan van de angst. U kunt uw huisdier wel helpen tijdens de stressvolle ervaring. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier.

  1. U moet altijd aan uw huisdier laten zien dat u geen angst heeft. Als u ook angstig gedrag toont zal het huisdier het alleen maar heftiger ervaren
  2. Het beste kunt het huisdier op een plaats in huis plaatsen waar het geluid het minst heftig is
  3. Laat het huisdier niet alleen
  4. Houdt rekening met het uitlaten van de hond en mensen die vuurwerk afsteken op straat
  5. Katten kunt u het beste met rust laten, katten zoeken zelf een plaats op waar ze zich veilig voelen
  6. Geef het huisdier niet te veel aandacht, dit geeft het beestje het idee dat er echt is aan de hand is

Zijn er oplossingen tegen vuurwerk angst bij uw huisdieren?

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk tegen vuurwerk angst bij huisdieren. Wij maken een verschil tussen structurele oplossingen, tijdelijke oplossingen en alternatieve oplossingen.

Wat mag u vooral NIET toedienen?

Vroeger werd er veel gebruikgemaakt van een medicijn dat acepromazine bevat. Dit zijn tabletten die een kalmerende werking geven. Uw huisdier oogt rustig wanneer de tabletten beginnen te werken. Helaas maken deze stoffen het huisdier juist gevoeliger voor geluiden. Hierdoor komen de vuurwerkgeluiden nog heftiger binnen. Maar is uw huisdier te veel onder invloed van de tabletten waardoor hij geen symptomen van angst vertoond. De hondenbescherming heeft ook een artikel geschreven over het gebruik van acepromazine.

Structurele oplossingen

Een goede socialisatie van het huisdier is de basis tegen vuurwerkangst. Sommige honden krijgen vanaf dat zij een pup zijn hier al training in. Het gaat er voornamelijk om dat de hond niet bang wordt wanneer zij te maken krijgt met onverwachte en harde geluiden. Dit valt ook te trainen bij honden die al ouder zijn. Er zijn verschillende geluidsfragmenten verkrijgbaar met daarop vuurwerkgeluiden. Deze moeten wel speciaal voor huisdieren zijn gemaakt om uw doel te bereiken. Het is de bedoeling dat je deze zachtjes afspeelt. Op deze manier went het huisdier aan het geluid. Je kunt dan rustig aan het volume gaan verhogen. Let er goed op dat uw hond geen symptomen van angst toont.

Helaas is het voor deze oud&nieuw te laat om voor de structurele oplossing te gaan. Met deze training dient u al twee maanden van tevoren te starten. Een groot voordeel hiervan is wel dat de oplossing blijvend is. Tevens zal het huisdier op andere moment er ook profijt van hebben. Uw huisdier zal dan ook minder last hebben tijdens een flinke onweersbui of andere geluiden die hij niet kent.

Last minute oplossingen voor oud&nieuw

Er zijn verschillende tijdelijke oplossingen te vinden op het internet om het uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken met oud&nieuw. Wij geven u een aantal mogelijke oplossingen.

Thundershirt

Het thundershirt is een vest voor uw hond of kat. Het vest geeft een bepaalde druk op uw huisdier. Deze druk zorgt voor een ontspannen effect bij uw hond of kat. Het thundershirt is niet alleen tegen vuurwerk. Het vest kunt u ook omdoen bij uw hond of kat in andere angstige situaties (onweer, reisangst, angst in het hondenhok etc.) Bestel het thundershirt direct.

Zylkéne

Dit is een voedingssupplement met een rustgevende werking. Het voedingssupplement krijgt u in de vorm van een tablet. Deze tablet kunt u met het normale voedsel toedienen aan uw hond of kat. Zylkéne werkt bij honden en katten die normaal gesproken geen angst symptomen uitstralen al na 1 á 2 dagen. Huisdieren met chronische angst symptomen dienen al een maand voor oud&nieuw te starten met deze medicatie. U kunt de Zylkéne zelf online bestellen. Bekijk direct het aanbod in Zylkéne.

Bestel uw zylkéne direct online. Bekijk hier het aanbod
Adaptil feromonen Halsband en Verdampers

Deze combinatie van een halsband en verdamper verstuiven feromonen rond het huisdier. Dit heeft een kalmerende werking op de hond in angstige situaties. Wij zien op internet veel goede reacties op dit product. Klik op de buttons hieronder om direct de producten te bekijken.

Diazepam:

Dit is een narcosemiddel voor uw huisdier. Het huisdier wordt rustig en is minder gevoelig voor het geluid van vuurwerk. Diazepam is te vergelijken met valium wat gebruikt wordt voor mensen. Het geven van diazepam kan bijwerkingen hebben en mag niet langdurig gebruikt worden i.v.m. mogelijke verslaving. U mag diazepam absoluut niet gebruiken bij huisdieren met lever- of nierproblemen. Twijfelt u over het gebruik van diazepam raden wij u aan contact op te zoeken met uw dierenarts.

etherische olie en huisderen

Alternatieve oplossingen

Er zijn verschillende alternatieve oplossingen te vinden tegen vuurwerk angst bij huisdieren. Wij hebben er één gekozen om iets over te vertellen: “Etherische Olie“. Etherische olie is olie die volledig gewonnen is uit plantenmaterialen. Etherische olie is in vele verschillende soorten te vinden. In vergelijking met normale oliën bevat etherische olie geen vet. Etherische olie is vaak krachtig van geur en heeft verschillende gebruiksdoelen. Etherische olie wordt vaak gebruikt als; smaakstof, geurstof, conserveermiddel, industriële grondstof of als alternatief geneesmiddel.

Etherische olie en vuurwerk angst bij huisdieren.

U kunt verschillende soorten Etherische Olie gebruiken als uw huisdier angst heeft voor vuurwerk. De bekendste soorten die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

  • Vuurwerkolie

Dit is een mengsel van etherische oliën die een stress verlagende en kalmerende werking hebben. De olie kun je bij de hond op de oor punten in masseren, bij de kat op een voorwerp in de nabije omgeving van de kat druppelen. Bekijk onze pagina speciaal gemaakt over Etherische oliën bij huisdieren.

Bronnen

Om een artikel te schrijven bekijken wij verschillende informatie bronnen. Onze dank gaat uit naar LICG een website die u alles kunt vertellen over het houden van dieren. Medpets is een website die u veel medische artikelen kunt leveren voor uw huisdier. Bij bol.com halen bestellen wij veel producten. Teven vinden we daar ook goede product informatie die we kunnen gebruiken. Ten slotte Kynocoach. Een website over over gedragstherapie voor honden. U kunt hier een interessant PDF van hen downloaden met tips over vuurwerkangst bij honden en katten. Vergeet ook zelf niet een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Vuurwerk angst bij huisdieren
2.8 (56%) 10 vote[s]