Er komen steeds meer aanwijzingen naar buiten dat het verhaal dat veel honden met opzet vergiftigd worden in verschillende provincies van ons land, onzin is. Dierenartsen, de dierenpolitie en hondensportverenigingen in de provincie Limburg noemen het verhaal onzin.

In februari maakten hondenbezitters melding van het vergiftigen van honden in West-Brabant.

Sponzen
Na de melding verspreidde het verhaal over opzettelijke vergiftiging van honden zich als een lopend vuurtje op sociale media zoals Twitter en Facebook. Ook andere nieuwsmedia namen het verhaal over. Zo zouden in Almere, Hengelo, Den Haag en Huizen hondenhaters stukjes gebakken spons hebben neergelegd.

Die sponzen zetten uit in de maag van een hond, die daar vervolgens aan dood kan gaan. In Huizen bleek na onderzoek dat iemand stukjes onschuldige sponszwammen uit het bos in een woonwijk had gelegd. Dat was waarschijnlijk als grap bedoeld.

Sponszwammen lijken inderdaad op stukjes gebakken spons, maar zijn niet gevaarlijk voor dieren.

Vuurwerk
In Zuid-Limburg bleven meer huisdierenbezitters binnen, omdat zij bang waren dat hun hond vergiftigd zou worden. Er zouden witte, kalkachtige schijfjes en bolletjes zijn neergelegd, die wat weghebben van een vergaan Mentos-snoepje. Deze bolletjes en schijfjes zouden giftig zijn, maar uit onderzoek blijkt dat dat verhaal onzin is.

De politie en dierenartsen zeiden tegen de regionale omroep van Limburg, L1, dat het gaat om resten van siervuurwerk. In sommige gevallen was dat meteen duidelijk, want de kartonresten zaten er nog aan vast. Een vuurwerkdeskundige bevestigt dat verhaal.

Bij het analyseren van andere verdachten materialen, ging het om bijvoorbeeld oud brood of een oude spons die bij het grofvuil was gegooid. Volgens de politie is er van opzet geen sprake.