Komt er van uw hond ook af en toe een nare geur


Vind hier de oorzaken en oplossingen van een stinkende hond

Een veel voorkomend probleem is een stinkende hond. U bent heel gelukkig met uw hond. Iedere hond heeft een echte honden geur. Maar u als hondenliefhebber kunt die geur wel waarderen. In sommige gevallen is de stank de van hond afkomt een stuk erger. Een geur die u ook niet kunt waarderen. In dit artikel leest wat de verschillende oorzaken kunnen zijn van de stank. In veel gevallen zal de stank een medische oorzaak hebben. Vaak is daar wel een goede oplossing voor. Wij benaderen ieder probleem apart. En zullen per oorzaak een uitleg over het probleem geven. Daarnaast zullen wij enkele tips geven die u kunnen helpen bij het het ‘stinkende hond’ probleem.


#1: Gebitsproblemen 


In veel gevallen leiden gebitsproblemen tot een stinkende hond

Ongeveer 80% van de honden krijgt gedurende zijn leven te maken met gebitsproblemen. Gebitsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Sommige problemen kunnen voorkomen worden door preventieve maatregelen. Andere probleem zijn acuut en moeten goede nazorg krijgen. Vaak is een gevolg van gebitsproblemen bij de hond een nare geur uit de bek. Deze geur is vaak een extreme geur waardoor u last krijgt van een stinkende hond.

Sommige rassen hebben meer last van gebitsproblemen dan andere rassen. Het komt vaker voor bij honden met een afwijkende schedelvorm. U moet hierbij denken aan honden met een lange of bijvoorbeeld een hele korte schedel. De ontwikkeling van het gebit gaat dan niet helemaal goed. Dit kan leiden tot gebitsproblemen.


Oorzaken van gebitsproblemen bij uw hond


De twee meest voorkomende oorzaken van een stinkende hond door gebitsproblemen.

Tandplak

Een veelvoorkomend probleem bij honden is tandplak. Tandplak is een mengsel van bacteriën, speeksel voedselresten en water. Dit mengsel groeit van aan het eind van de tand tegen het tandvlees aan. Tandplak is het beginstadium van veel ergere dingen. Honden met tandplak lopen een groot risico op een tandvleesontsteking. Daarnaast kan tandplak nog veel meer dingen veroorzaken bij de hond. De hond loopt onder meer een vergoot risico op: pijn aan de bek, verlies van tanden en ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam.

Tandsteen 

Tandsteen is een gevolg van het niet of niet goed behandelen van tandplak. Wanneer tandplak en speeksel samen verkalken ontstaat er tandsteen. Tandsteen is bij uitstek en perfecte plaats voor de groei van bacteriën. Tandsteen kunt u zelf niet verwijderen. Wij raden u aan om langs een specialist te gaan om u hierbij te helpen.


Top 3 preventieve maatregelen


“Meest gekozen door – Dierenverzekering Informatie Centrum”

U kunt zelf het gebit van uw hond gedeeltelijk verzorgen. Gebruik daarvoor een tandenkrabber. Met een tandenkrabber kunt u zelf eenvoudig tandsteen verwijderen. Dierenverzekering Informatie Centrum heeft al geruime tijd ervaring met het verwijderen van tandsteen bij eigen honden. Op dit moment gebruik wij de AE DOGZ tandsteen verwijderaar. Bekijk dit product nu, en verwijder zelf tandstaan bij u hond.

Het klinkt zo eenvoudig, dat is het ook. Net als ons kun je het gebit van een hond ook poetsen. Daarmee verwijder je bacterien en achtergebleven voedsel resten.

Een hond verzorgd zijn eigen gebit door te kauwen op dingen. Dit kan varieren van verschillen soorten botten e.d. Maar er zijn ook veel speeltjes op die markt die bijdragen aan een gezond gebit.


Hoe voorkomt u tandplak en tandsteen?


Gebitsproblemen bij uw hond voorkomen

Voor tandplak zijn voldoende preventie maatregelen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat uw hond minder risico loopt om hier last van te krijgen. Het belangrijkste middel om tandplak tegen te gaan is gebitsverzorging. Net als mensen dient het gebit van de hond ook onderhouden te worden.

Wij behandelen verschillende dingen die u helpen bij het verzorgen van het gebit van de hond.

Lees ook ons artikel: Hond stinkt uit bek voor meer informatie.


#2 Winderigheid


Stinkende hond door maagproblemen

U kent het wel, ineens die onaangename geur. Het gebeurd mensen wel eens. Maar ook zeker honden hebben er last van. Als er iets mis is in de maag van de hond zal een natuurlijke reactie van de hond zijn het eruit persen. Lees hieronder verschillende oorzaken en oplossingen voor dit stinkende hond probleem. Bekijk ons artikel over honden met een dikke buik voor meer oorzaken en gevolgen.

Slecht verteerbaar voedsel


Vaak wanneer u een stinkende hond heeft door winderigheid komt dit doordat er iets niet goed verteerd is. Voedsel restanten worden dan niet goed in de dunne darm opgenomen. In de dikke darm zorgt dit voor een gas productie die de hond weer uitstoot.

Wij raden u aan ons artikel over hondenvoeding te lezen. Hierin staan verschillende soorten voeding uitgebreid omschreven. Het artikel zal u helpen om betere voeding voor uw hond te kiezen. Waardoor deze minder last heeft van gassen in zijn maag.

Snurken of slecht ademen


Een hond die snurkt. Of last heeft van iets anders waardoor de hond niet goed adem kan halen. Kan te maken krijgen met extra lucht in hun maag. Vaak gebeurd dit doordat de hond snakt naar adem. Vaak zijn het honden met een korte neus die hier ast van hebben. Heeft uw hond hier last van, raden wij u aan langs de specialist te gaan.

Te snel eten


Wanneer wij als mensen te snel eten krijgen wij last van de hik of gaan we boeren. Een hond krijgt last van eenzelfde probleem als hij zijn eten naar binnen schrokt. Veel honden passen zich aan aan de omstandigheden. U doet er goed aan als u meerdere honden heeft om deze apart van elkaar te laten eten. Als de omgeving rustig is zal de hond ook rustiger eten. Daarnaast is het belangrijk om met regelmaat te voeden. Bij voorkeur meerdere keren op en dag. En doe dit op rustige momenten.

Echter kan de oorzaak van te snel eten ook een slikprobleem aantonen. Heeft u bovenstaande tips gevolgd en lost dit het probleem niet op. Ga dan wel langs de dierenarts om te controleren.

Diarree


Het kan zijn dat de stinkende hond door winderigheid ook last heeft van diarree. Diarree is een veelvoorkomend verschijnsel bij honden. Het hoeft niet per definitie iets ergs te zijn. Wij hebben een compleet artikel gewijd aan diarree bij honden omdat het verstrekkende gevolgen kan hebben. U kun het artikel nalezen op onze pagina: ‘Diarree bij hond’.

stinkende hond

#3 Vachtproblemen – stinkende hond


Vachtproblemen veroorzaken een nare geur bij honden

Oorzaken vachtproblemen


Bekijk hier de meest voorkomende oorzaken voor vacht problemen


Uw hond heeft een vieze vacht


Een hond met een vieze vacht komt vaak voor bij honden die vele buiten spelen. Als u uw hond vaak laat zwemmen. Is de kans groter dat er nare geurtjes van de vacht van uw hond komen. Meestal is dit een muffe geur. De muffe geur wordt veroorzaakt doordat het vieze slootwater dat te langzaam opdroogt.


Uw hond heeft huidklachten waardoor de vacht gaat stinken


Huidklachten bij uw hond zult u minder snel ontdekken. Vaak ziet u dit niet omdat de vacht ervoor zit. Als u de vacht iets opzij doet ziet u het al snel. Kenmerken zijn een rode huid, het voelt warm aan en is vaak ontstoken. De huidklachten worden veroorzaak door bacteriën. Deze bacteriën nestelen zich in de huid van de hond. Ook kunt u aan het gedrag van uw hond ontdekken dat zij last heeft van haar huid. Vaak veroorzaken huidklachten jeuk bij de honden waardoor ze gaan krabben.

 


Uw hond heeft last van vlooien


Heel erg vervelend voor uw hond. De hond heeft last van vlooien. Vlooien zijn kleine parasieten die het bloed uit uw hond zuigen. Deze parasieten veroorzaken veel overlast voor het arme beest. Het is van groot belang om vlooien op een juiste manier te bestrijden. Wij verwijzen u daarvoor naar de oplossing tegen vlooien bij uw hond

Hoe ontstaan vlooien bij uw hond

Vlooien ontstaan niet doordat de vacht of huid van uw hond niet hygiënisch is. Dit wordt vaak beweerd maar is niet waar. Vaak worden vlooien opgelopen door aanraking met de omgeving. Dit kan dus overal gebeuren.  Als een volwassen vlo zich vol zuigt met bloed van een hond. Kan deze vlo honderden tot wel duizenden eitjes leggen. Deze eitjes vallen automatisch van de hond af wanneer de hond beweegt. Deze eitjes vormen zich weer tot een volwassen vlo. Deze volwassen vlo wacht tot er een hond passeert en zal zich dan vastklampen aan de hond.

Hoe ontdekt u vlooien bij uw hond?

U kunt vlooien eenvoudig ontdekken bij uw hond door het gebruik van een goede vlooien kam. Wij raden u aan om uw hond regelmatig te controleren op vlooien. Heeft u geen vlooien kam in huis kunt u deze direct bestellen. Wij gebruiken hiervoor zelf de kerbl vlooienkam.


Oplossingen vachtproblemen


Bekijk hier de meest voorkomende oorzaken voor vacht problemen


Oplossingen voor een vieze vacht


Als de vacht van uw hond vies is zijn daar gelukkig verschillende maatregelen tegen. Gelukkig is de maatregel niet dat u uw hond niet meer buiten kunt laten spelen/zwemmen. Maar is er goed te werken tegen de gevolgen van het buitenspelen of in de sloot zwemmen.

Vachtverzorging

Een goede vachtverzorging is erg belangrijk als uw hond graag zwemt en buiten speelt. Als u de vacht van de hond direct verzorg na het buitenspelen kunt u de nare geurtjes voorkomen. Dierenverzekering Informatie Centrum vindt het assortiment van Medpets erg goed om een stinken vacht van de hond tegen te gaan.


Oplossingen voor huidklachten bij uw hond


Vaak ontdekt u huidklachten bij uw hond doordat u iets merkt aan het gedrag. Ze krabben vaak op één plek of reageren anders als u ze aanraakt. Als u de huidklachten opmerkt is het belangrijk om direct te handelen. Zijn de huidklachten vanuit uw opzicht te erg (bloeden, te rood etc.) raden wij u altijd aan naar uw dierenarts te gaan.

Maatregelen om huidklachten tegen te gaan

In veel gevallen zal het niet nodig zijn om naar uw dierenarts te gaan. U kunt de huidklachten dan zelf verhelpen door middelen tegen de huidklachten te gebruiken. Vaak komen de huidklachten door een bacterie. Deze bacterie dient gedood te worden waardoor uw hond er minder last van heeft.  Als u de middelen heeft gebruik en het werkt. Zult u minder last hebben van een stinkende hond door huidproblemen.


Maatregelen tegen vlooien bij uw hond


Als u vlooien heeft ontdek bij u hond dient u deze z.s.m. te bestrijden. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om vlooien te bestrijden en heeft u hier geen specialist of dierenarts voor nodig.

Preventieve maatregelen tegen vlooien

Eerst kijken we naar preventieve maatregelen tegen vlooien bij uw hond. Deze maatregelen zijn goed om te nemen zodat uw hond geen (-niet opnieuw) last krijgt van vlooien. Wij raden u aan uw hond een vlooienband te laten dragen. De Seresto vlooienband is een halsband die ca. 8 maanden lang uw hond beschermd tegen vlooien. De halsband laat verschillende werkzame stoffen los die zich verspreiden of het lichaam van de hond.  Als u er nog geen één heeft kunt u hier direct een vlooienband bestellen.

Maatregelen voor wanneer uw hond al last heeft van vlooien

Er zijn verschillende mogelijkheden die uw helpen bij het bestrijden van vlooien die uw hond heeft opgelopen. De meest gebruikte oplossing tegen vlooien is het toedienen van een tablet tegen vlooien. U kunt uw tablet tegen vlooien éénvoudig online bestellen. Dierenverzekering Informatie Centrum heeft in het verleden zelf succesvol vlooien bij haar honden bestreden met de Beaphar Vlo Killer. Lees hier meer informatie over deze tablet tegen vlooien.

Naast het tablet tegen vlooien raden wij u ook aan de huid van uw hond te behandelen tegen vlooien. U kunt de huid éénvoudig behandelen met een huidspray tegen vlooien bij uw hond.

 


Bekijk ook andere berichten geschreven door

Dierenverzekering Informatie Centrum


[latest_posts number=”4″ excerpt_words=”55″]

Stinkende hond
5 (100%) 4 vote[s]