Een groep dames van het Bergwegplantsoen in Rotterdam-Noord wil met een ludieke actie de strijd aangaan tegen hondendpoepoverlast. Bij de actie werden hondendrollen roze gespoten. Die actie kon rekenen op weerstand van hondenbezitters in de buurt. Inmiddels zijn twee woedende hondenbezitters al verhaal gaan halen bij de groep dames.

Groep dames
Volgens de dames staan er boze mensen bij de actievoerders aan te bellen. Zo was er een vrouw boos omdat ze dacht dat ze de roze verf niet meer van haar hond kon verwijderen. De hond was tegen de hondendrollen aangelopen en zodoende gedeeltelijk roze geworden. Volgens de groep dames hoeven hondenbezitters niet bang te zijn dat hun hond permanent roze wordt, omdat er speciale ecologische verf wordt gebruikt. Deze verf is uitwasbaar en verdwijnt uit zichzelf na een paar dagen.

Anderen hondenbezitters voelen zich bedreigd door de actie van de dames. De hondenbezitters voelen zich niet langer welkom in het Bergwegplantsoen. Dat is niet de bedoeling van de actie, zo zeggen de actievoerders. De bedoeling van de ludieke actie is hondenbezitters aan te sporen de ontlasting van hun hond voortaan op te ruimen.

Roze kleur
Tijdens de eerste actiedag werden er al 70 hondendrollen rozen gespoten. Dat is geen wonder, want het plantsoen was eerder een losloopgebied voor honden. De gemeente Rotterdam besloot het gebied om te toveren tot een speelweide voor kinderen. Volgens de wet is dat verboden verbied voor honden. Rotterdam heeft daardoor nog maar weinig losloopplaatsen voor honden, waardoor honden hun behoefte doen op plekken waar dat niet is toegestaan.

De dames vragen de hondenbezitters de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. Baasjes hoeven daarvoor maar weinig moete te doen, want de hondenpoepzakjes worden gratis verstrekt. Er zijn exta prullenbakken en zakkendispensers. Binnenkort gaan de actievoerders in overleg met de gemeente Rotterdam en Stadsbeheer. De bedoeling is dat de gemoederen dan weer een beetje bedaard worden.

Londen
De actie is niet uniek. De dames zijn geïnspireerd door de acties in de Londense buurt Camden. Daar werd de hondenpoepoverlast flink verminderd nadat actievoerders hondendrollen roze hadden gespoten. In Voorschoten werd ook al eerder een dergelijke ludieke actie gehouden.