Als een huisdier is overleden, nemen sommige baasjes het dier mee om vervolgens in de tuin te begraven. Anderen laten het dier achter bij de dierenarts. Tegenwoordig is er nog een optie: het dier doneren aan de wetenschap. 

Dat klinkt luguber, maar huisdierbezitters doen er een goede daad mee. Iedere keer dat een overleden dier beschikbaar wordt gesteld voor de wetenschap, wordt het leven van een proefdier gespaard. 

Proefdiervrij
Het is een initiatief van de Stichting Proefdiervrij in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De universiteit gebruikt overleden huisdieren bij de studie Diergeneeskunde. Normaal gesproken worden daar beagles voor gebruikt, die er speciaal voor gefokt zijn. Volgens de Stichting Proefdiervrij kan het ook anders: in plaats van proefdieren te gebruiken, kunnen studenten beter leren over de anatomie van dieren door een overleden huisdier te gebruiken.

Aan de hand van het lichaam van dieren, leren de studenten de anatomie van dieren beter te begrijpen. Al vijf jaar lang worden in Utrecht overleden huisdieren in plaats van proefdieren gebruikt. Maar de beschikbaar gestelde dieren raken op, waardoor nu ook in Oost-Nederland overleden huisdieren gedoneerd kunnen worden aan de wetenschap.

Voorwaarden
De dieren moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden staan op de website van de Stichting Proefdiervrij. Het klinkt respectloos om een overleden dier beschikbaar te stellen aan de wetenschap, maar het kan juist een mooi gebaar zijn. Daardoor wordt immers een levend proefdier gespaard.

De Universiteit Utrecht heeft zo’n 240 huisdieren per jaar nodig. De regio Utrecht alleen levert niet genoeg dierenlichamen op, waardoor de stichting besloot het project uit te breiden naar Oost-Nederland. Daar zijn al goede contacten en kan het vervoer geregeld worden door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Honden
In Twente en de Achterhoek worden voornamelijk honden beschikbaar gesteld. Uit de regio Utrecht komen ook katten, konijnen, cavia’s, ratten en fretten. Honden mogen een maximumgewicht van 30 kilo hebben. Huisdierbezitters kunnen na het overlijden van het dier een dierdonorcodicil invullen, waarmee ze aan kunnen geven dat het dier beschikbaar wordt gesteld aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens kijkt de dierenarts of het dier geschikt is voor de studie Diergeneeskunde. Vervolgens haalt de Universiteit van Utrecht het kadaver op.