Het aantal mensen in Amsterdam dat zich ergert aan hondenpoep is de afgelopen jaren flink afgenomen. De klacht staat nu op de derde plaats in de klachtenlijst. Nog maar 29 procent van de Amsterdammers ergert zich aan hondenpoep.

In 1985 lag dat percentage nog op 68 procent. Tegenwoordig ergeren Amsterdammers zich meer aan het gebrek aan parkeerplekken, hardrijders, bakfietsmoeders en bierfietsen. In de jaren ’90 was hondenpoep nog de grootste ergernis onder Amsterdammers.

Poepzakjes
Uit onderzoek van het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam zijn parkeerproblemen een grotere bron van ergernis dan hondenpoep. Poep is gezakt naar de derde plaats, want nog maar 29 procent van de Amsterdammers heeft er last van.

Dat komt vooral doordat poepzakjes een stuk populairder zijn geworden. Daarnaast nam de sociale controle toe. Steeds meer mensen maken een opmerking als andermans hond op een plek waar dat niet gewenst is zijn behoefte wil doen.

Daling
De irritatie daalt al jaren. In 2001 zei nog de helft van de Amsterdammers er last van te hebben. In 2010 daalde de ergernis al naar 32 procent. In het begint schaamden hondenbezitters zich nog om met een poepzakje rond te lopen, nu is het juist bij veel mensen de norm geworden dat honden niet op straat horen te poepen.

De overlast nam in veel plekken in Amsterdam af, maar niet in alle buurten. In Amsterdam-Noord en de Volewijck ergeren inwoners zich nog steeds aan hondenpoep. In Oost nam de ergernis juist af.

Meer groen, minder ergernis
Opvallend is dat, als de omgeving groener is, de ergernis ook afneemt. In de Staatsliedenbuurt ervaart 40,7 procent grote overlast en ziet 81,2 procent regelmatig een hond op straat poepen. Dat komt doordat in die plek in Amsterdam er meer bebouwing is en weinig groen kent.

In andere delen van Amsterdam, zoals Frankendael, ligt het ergernispercentage namelijk op nog onder de 10 procent. Uit onderzoek blijkt dat dit komt doordat deze plek iets groener is, waardoor hondenpoep minder opvalt.