dierenverzekering

Kinderen die thuis te maken hebben met moeilijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het hebben van een ziekte of scheidende ouders, zoeken eerder steun bij hun huisdier dan bij hun directe familieleden zoals broers of zusjes. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.

De resultaten komen voort uit een onderzoek dat tien jaar heeft geduurd. Tijdens het onderzoek werden 100 Britse gezinnen gevolgd.

Rol van huisdier
Volgens Matt Cassels, een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge, wordt er te weinig aandacht besteed aan de rol van huisdieren in de emoties van opgroeiende kinderen. Cassels stelt dat huisdieren in het leven van jongeren vaak niet erkend worden, terwijl die wel een sterke factor van het geluk in het leven vormen.

Dat komt doordat huisdieren niet terug kunnen praten. Kinderen hebben heel sterk het geviel dat huisdieren hen niet veroordelen, terwijl ze bij directe familieleden juist bang zijn voor de waarheid uit te komen. Zij zijn bang door hen veroordeeld te worden.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten hebben meer kinderen binnen een echtscheiding een huisdier, dan dat zij bij hun biologische vader leven. Ongeveer 66 procent van de kinderen in een scheiding woont bij zijn of haar biologische vader. Daartegen heeft 80 procent van de kinderen een huisdier.

Volgens Cassels is er een therapeutische kant aan de vriendschappen tussen kind en huisdier. Huisdieren spelen meer de rol van een luisterend oor, wat meer waarde toevoegt dan bijvoorbeeld het schrijven in een dagboek. Verder blijkt ook uit het onderzoek dat kinderen een sterkere band met hun huisdier dan met hun eigen vrienden hebben.

Cassels zegt dat de studie laat zien dat we op dezelfde manier kunnen praten over de relatie tussen een kind en zijn huisdier als over de relatie tussen broers en zussen.