kattenverzekering

Soorten dierenvoeding – Katten voeding

Een vervolg op soorten dierenvoeding #1 honden. De keuzes in verschillende soorten katten voeding is redelijk uitgebreid. Om een juiste keuze te maken welke katten voeding jij kiest voor jouw kat is het belangrijk wat informatie van te voren te weten. In dit artikel zullen wij ingaan op de verschillende soorten katten voeding. Daarnaast wordt er uitleg gegeven hoe gezond de verschillende soorten kattenv oeding zijn.

Als je kijkt naar de verschillende soorten katten voeding kun je deze in vier soorten indelen. De vier verschillende soorten zijn: Rauwe vleesvoeding, luchtgedroogde voeding, natvoer en brokken.

Rauw voer

In ons nieuws artikel over honden voeding vind u alle informatie over hondenvoeding. Dit geldt voor katten ook. Deze voeding bestaat uit rauwe producten die het verteringstelssel van de kat het best verwerken.

Rauwe vleesvoeding voor katten wordt in drie varianten aangeboden: hele prooidieren, kant-en-klare diepvries voedingen en zelf samengestelde maaltijden. Hele prooidieren zijn veelal de beestjes die een kat in het wild zou eten zoals bijvoorbeeld een muis of gevogelte. Kant-en-klare diepvries katten voeding kan eenvoudig besteld worden worden bij verschillende (online) dierenwinkels. Dit is wel een duurdere keuze dan de zelf samengestelde katten voeding. Bij deze optie heb je de kosten en de mate van gezondheid geheel in eigen hand, wat voor veel kattenliefhebbers een groot voordeel is.

Gedroogde katten voeding

Het vlees voor gedroogd voer wordt op lage temperatuur bereid. Dit heeft als gevolg dat de eiwitten die in het vlees zitten erin blijven. Ook zullen door deze bereiding de voedingsstoffen behouden blijven. Een nadeel van dit voer is dat het geen vocht bevat. Vocht is wel belangrijk voor een kat. Je moet er dus opletten dat je kat voldoende drinkt. Zo niet dan kun je altijd het voer even laten weken in water.

Natvoer

Natvoer is verhit voer waar het vocht nog in zit. Door de bereidingswijze zijn er wel eiwitten en voedingsstoffen verloren gegaan. Een groot voordeel aan natvoer is de vocht die in dit product zit. Het bekendste natvoer is blikvoer. De meeste soorten blikvoer kun je eenvoudig kopen bij verschillende (online) dierenwinkels.

Brokken

Brokken is vaak de goedkoopste katten voeding die je kunt kopen. Goedkoop betekent in veel gevallen ook dat het kwalitatief een minder goed product is. In het geval van katten voeding betekent het dat het een minder gezonde optie is voor de kat.

In brokken zit te weinig vocht wat wel belangrijk is voor katten in katten voeding. Daarnaast  veranderen de eiwitten doordat deze worden verwarmd tijdens het productieproces. Producenten van kattenbrokken zijn continu op zoek naar een goedkopere manier van produceren waardoor er veel zetmeel is toegevoegd aan de producten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen bij katten. Er is wel degelijk een groot verschil tussen de verschillende kattenbrokken die worden aangeboden. Let daarom goed wat er  in de brokken zit bij de aankoop van brokken.