Pasgeboren kittens worden te vroeg bij hun moeder weggehaald. Dat kan leiden tot problemen in het gedrag en problemen met de gezondheid van de kat. Dat zegt het Kattengedragsadviesbureau.

Katten zouden na zeven weken gescheiden mogen worden van de moeder. Dat is wettelijk zo geregeld. Volgens het adviesbureau is dat veel te vroeg, en moet die leeftijd worden verhoogd worden naar tenminste zestien weken.

Onderzoek
Het Kattengedragsadviesbureau komt niet zomaar met dat voorstel. Het bureau deed jarenlang onderzoek naar het gedrag van katten. Studenten voerden onderzoeken uit bij studies als dierecologie en gedragsbiologie. In de onderzoeken van de studenten werden de kittens per groep onderzocht. Per groep werd het gedrag van de kittens met de andere groep vergeleken. Daaruit blijkt: hoe jonger kittens worden weggehaald bij de moeder, hoe meer kans er is op gedrags- en gezondheidsproblemen.

In maar liefst 94 procent hebben katten die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald, gedragsproblemen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om hard miauwen en het krabben aan de bank. Daarnaast kunnen zich er ook gezondheidsproblemen voordoen. Daarbij gaat het vooral om de niesziekte, obesitas en huidaandoeningen. Die gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door stress.

Asiel
Als het baasje dan een jonge kat met gedragsproblemen heeft, wordt het beestje al snel naar het asiel gebracht. Het Kattengedragsadviesbureau vindt dat een zeer zorgelijke ontwikkeling. Het is niet nodig katten naar het asiel te brengen, als de kat langer bij de moeder kan verblijven. Dat is beter voor de ontwikkeling van de kat, waardoor er minder kans is op gezondheidsproblemen en gedragsproblemen.

Wettelijk mogen kittens na zeven weken al weggehaald worden bij de moeder. Volgens het adviesbureau is dat onvoldoende, omdat de kat dan te weinig hormonen aanmaakt als gevolg van een gebrek aan moedermelk. Na zestien weken hebben katten wel genoeg hormonen.

Verandering
Het Kattenadviesbureau wil de wetgeving dan ook laten veranderen. Het bureau biedt aanstaande dinsdag een initiatiefvoorstel aan aan de Tweede Kamer. In dat voorstel pleit het bureau voor het verhogen van de wettelijke scheidingsleeftijd van pasgeboren kittens.