kat geeft over

Uw kat geeft over

Iedere kat eigenaar heeft er wel eens mee te maken. De kat geeft over. Vaak is het een natuurlijke reactie van het lichaam van de kat, dat zich verzet tegen vreemde stoffen die het lichaam zijn binnen gekomen. De kat probeert de stoffen uit het lichaam te verwijderen door over te geven. Als de kat deze stoffen uitspuugt hebben ze minder kans om schade aan richten aan het lichaam. Vaak zijn de vreemde stoffen het gevolg van ziektes of andere aandoeningen. Echter kunnen deze stoffen ook door andere oorzaken in het lichaam terecht zijn gekomen. In dit bericht leest u verschillende oorzaken waarom u kat over geeft en wat u hier tegen kunt doen. Daarnaast vertellen we welke vergoedingen dierenverzekeringen bieden wanneer uw kat overgeeft.

Waarom geeft uw kat over?

Eigenlijk is de reden dat een kat overgeeft heel simpel. De kat is misselijk en voelt zich niet goed. Daardoor treed het natuurlijk afweermechanisme van de kat dat in werking. Wanneer de kat ziek is of stoffen binnen krijgt die irriteren. Of waarbij de kat het gevoel heeft dat ze niet in het lichaam horen zal de kat proberen deze stoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit doet de kat vaak op verschillende manier. Naast het overgeven is de kans groot dat de kat ook aan de diarree zal zijn. Dit is het andere natuurlijke afweermechanisme van de kat.

Misselijke kat

De kat geeft over omdat zij misselijk is. Maar hoe komt het dan dat de kat misselijk is. De kat kan door verschillende oorzaken misselijk zijn en overgeven. Wij sommen de tekenen op van een kat die misselijk is. Daarnaast geven wij u enkele oorzaken waarom de kat overgeeft.

Uw kat geeft over: Verschillende oorzaken

 • Haarballen
 • Problemen met geslachtsorganen
 • Tumoren in de maag of lever
 • Obstipatie
 • Problemen met de lever
 • Allergieën met het voedsel

Uw kat is misselijk: Waar herkent u dit aan?

 • De kat eet niet/weinig
 • De kat eet een stuk trager
 • De kat slikt extra veel
 • De kat knarsetand
 • De kat kwijlt meer dan normaal

Is het altijd slecht als een kat overgeeft?

Uw kat geeft over, dit hoeft niet altijd per sé slecht te zijn. Het is immers het natuurlijke afweermechanisme van de kat. Maar net zoals bij mensen is het voor katten niet fijn om over te geven. Als uw kat overgeeft is het daarom altijd belangrijk om te zoeken naar de oorzaak van het overgeven. Een veelvoorkomende oorzaak dat uw kat overgeeft is dat zij haarballen uitspuugt. De oplossing hiervoor is dan ook simpel. U dient de kat vaker te kammen. Een veelgebruikte kam is de Furminator Kitten borstel, bekijk deze kam. Een andere oplossing kan zijn om uw kat helemaal kaal te scheren. U kunt dit doen met een speciale tondeuse voor uw kat.

kat geeft over

Wanneer moet u actie ondernemen als uw kat overgeeft?

Zoals u hierboven heeft gelezen is het niet altijd nodig om actie te ondernemen als uw kat overgeeft. Toch zijn er gevallen wanneer het wel nodig is om actie te ondernemen. Vaak is de oorzaak van het braken dan een medisch probleem dat opgelost moet worden. U kunt dit herkennen doordat de kat vaker overgeeft. De kat geeft over al voor langere tijd, bijvoorbeeld eens per week al een maand lang. Dit overgeven gaat vaak gepaard met andere symptomen als gewichtsverlies en een verminderde eetlust. Als u deze symptomen herkent is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts zodat deze de kat kan onderzoeken.

De kat geeft over: Spoedgeval

Uw kat geeft over en u merkt dat de algemene toestand van de kat snel verslechterd. Voorbeelden hiervan zijn dat de kat helemaal niet meer eet, sloom oogt en zich terug trekt. U moet direct contact opnemen met de dierenarts zodat uw kat onderzocht kan worden.

Kat geeft over: Acuut – Oorzaken

Uw kat geeft over vanuit het niets. Dit noemen we acuut braken. Normaal gesproken mag dit een aantal dagen duren maar niet langer dan één week.  Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van acuut overgeven van de kat:

 1. Iets verkeerds gegeten. Net als bij ons kan verkeerd voedsel bij een kat er ook voor zorgen dat zij overgeeft. U kunt niet altijd zien wat de kat eet en zij kan dus eenvoudig op straat iets verkeerds eten waardoor zij ziek wordt.
 2. Een virus. Er zijn verschillende virussen bij katten die voorkomen waardoor de kat gaat overgeven.
 3. Een voorwerp. De kat kan een voorwerp hebben gegeten dat niet door het lichaam verteerd kan worden.
 4. Een infectie. Een veelvoorkomende infectie bij katten zijn wormen.

Kat geeft over acuut – Oplossingen

Als de oorzaak duidelijk is dan dient u die volgens dierenarts advies op te lossen. Er zijn een aantal acties die u kunt ondernemen als uw kat acuut overgeeft:

 • Porties eten verkleinen en voedsel dat makkelijk verteerbaar is toedienen
 • Zorgen dat uw kat voldoende drinkt. Eventueel moet u dit zelf toedienen
 • Medicatie toedienen (vraag uw dierenarts om advies

Kat geeft over – Chronisch

Uw kat geeft chronisch over. Dit wil zeggen dat de periode dat uw kat overgeeft langer dan een week is. Uw kat geeft over (chronisch) kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 1. Een allergie. Vaak is dit een voedselallergie en reageert de kat niet goed op een bestandsdeel van het voedsel dat zij krijgt
 2. Een tumor. Een maag of darm tumor kan chronisch overgeven veroorzaken
 3. Lever- of nieproblemen
 4. Maagzweer. Komt vaak voor bij langdurig gebruik van pijnstillers
 5. Infecties. Vaak infecties door parasieten zoals worden en Giardia.

Wanneer uw kat chronisch overgeeft dient u altijd contact op te nemen met uw dierenarts. Als u contact zoekt met uw dierenarts zal deze vragen naar de toestand van de kat op dat moment. Zorg dat u dat al in de gaten heeft gehouden.

Kat geeft over
2.5 (50%) 8 vote[s]