beste kattenverzekering

Jaaggedrag kat

De meeste eigenaren van katten beseffen niet goed welke impact het jaaggedrag van hun kat heeft op lokale dieren. Dat blijkt uit een recentelijk verschenen onderzoek. Zo weten de meeste baasjes wel of hun kat een jager is of niet, maar weten ze niet welke dieren worden gedood en hoe vaak dat gebeurd.

Daarnaast zeggen de eigenaren hun kat bijna nooit binnen te huis, ook niet als het dier veel vogels en knaagdieren doodt. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Ecology and Evolution.

Onderzoek
De onderzoekers volgden tijdens het onderzoek 86 katten van 54 verschillende huishoudens in twee Engelse dorpjes: Thornhill en Mwanan Smith.
De baasjes moesten van tevoren voorspellen hoeveel dieren gedood zouden worden door de kat. Vervolgens moesten zij vier maanden lang ieder dier dat niet levend naar huis werd gebracht door de kat, registeren.

In vier maanden tijd bleken de katten samen meer dan zeshonderd dieren gedood te hebben. Het vaakst werden muizen, ratten en vogels door de kat gedood. Na het vergelijken van de resultaten concludeerden de onderzoekers dat hun huisdier veel meer prooien had gedood dan dat de baasjes van tevoren hadden ingeschat. Toch waren de baasjes er niet echt van onder de indruk.

Ontkenning
Bij het onderzoek moest de onderzoeksgroep ook reageren op het feit dat katten schade kunnen toebrengen aan de lokale fauna. De baasjes reageerden ontkennend op de stelling en waren niet bereid de kat ’s nachts binnen te houden.

Slechts twee procent van alle deelnemers wilde de kat binnen houden om zo de lokale diersoorten in de dorpen te beschermen. Daarmee stellen de onderzoekers dat de onwil groot is en het besef van het jaaggedrag van hun huisdier er simpelweg niet is.

Geen erkenning
Hoofdonderzoeker Jenni McDonald van de Universiteit van Exeter stelt dat kattenbezitters vaak niet erkennen dat hun huisdier een groot gevaar kunnen zijn voor de lokale fauna. Dat is slecht voor de populatie van diersoorten. Daarom stelt McDonald dat eigenaren van katten een verandering in het gedrag moeten doormaken. Alleen op die manier kan het aantal dode dieren door kattenaanvallen worden teruggedrongen.

Verder blijkt uit de studie dat niet alle katten verantwoordelijk zijn voor de dood van andere dieren. Vijfentwintig deelnemende dieren hebben nooit een dood dier naar huis gebracht.