Huisdierverzekering afsluiten

Alle informatie over de huisdierverzekering

Wij bieden u alle handige weetjes over uw huisdierverzekering afsluiten. De meest afgesloten verzekering voor huisdieren zijn de hondenverzekering en de kattenverzekering. Daarnaast kennen we ook nog een dierenverzekering voor konijnen, –papegaaien en –paarden. Als u overweegt een huisdierverzekering af te sluiten raden wij u aan zich goed te verdiepen in de mogelijkheden. Dierenverzekering Informatie Centrum biedt u uitgebreide informatie over dierenverzekering. Door onze dierenverzekeringen kennisbank en onze nieuwsberichten over dierenverzekeringen bent u altijd op de hoogte.

Waar moet u rekening mee houden bij het afsluiten van een huisdierverzekering

Klik hieronder op een onderwerp om meer informatie te lezen

Mensen doen vaak veel voor hun huisdier. Toch vergeten ze één van de belangrijkste zorgen voor het huisdier: het gebit. Het gebit is erg belangrijk voor het welzijn van het huisdier. Bij konijnen kan een vergroeide tand bijvoorbeeld leiden tot pijnklachten, waardoor het dier minder goed eet.

Maar ook voor honden en katten is een goed gebit erg belangrijk. Een slecht onderhouden gebit kan leiden tot allerlei ziektes. Daarom zijn er speciale tandheelkundige dierenartsen, die het gebit van het huisdier controleren en zo nodig behandelen.

Problemen met het gebit komen vooral bij huisdieren voor die al wat ouder zijn. Het is belangrijk het gebit goed te onderhouden. Bij honden en katten kan dit bijvoorbeeld door snoepjes, honden botjes en andere lekkernijen. Laat het gebit ook controleren door de dierenarts. Meteen een specialistisch tandheelkundig dierenarts bezoeken is dus niet nodig. Als er zich problemen voordoen waaraan het dier behandeld moet worden, kan een bezoekje aan een specialist wel raadzaam zijn.

Een huisdierverzekering zorgt ervoor dat u niet tegen onnodige kosten aanloopt. Kosten die u moet maken als uw huisdier tegen problemen met het gebit aan loopt.

In tegenstelling tot bezoek aan de tandarts door mensen, is er voor huisdieren geen halfjaarlijkse controle nodig. Maar huisdierenbezitters doen er goed aan hun huisdier hun tanden te poetsen. Zo krijgen alle katten wiens tanden niet vaak gepoetst worden, problemen met hun tanden. Tandenpoetsen moet dus vanaf jongs af aan aangeleerd worden. Er bestaan speciale tandpasta’s met vleessmaken om het poetsen aangenamer te maken.

Net als bij mensen kan het voorkomen dat een hond of kat een tand kwijtraakt. Dat kan gebeuren in een ruzie met andere huisdieren, maar ook bij het kauwen van iets hards. In dat geval wordt er een tandheelkundig implantaat aangebracht.

Ontstekingen (paradontitis) komen in principe het vaakst voor. Ontstekingen ontstaan op allerlei mogelijke manieren en kunnen erg vervelend zijn voor het welzijn van het huisdier. Een ontsteking kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van het feit dat het dier niet meer eet. Ontstekingen moeten behandeld worden door een tandheelkundig dierenarts. Deze kan medicijnen voorschrijven om te ontsteking te remmen.

Daarnaast kan er scheefgroei in het gebit van een huisdier ontstaan. In dat geval is wellicht orthodontie, kaakchirurgie of chirurgie nodig. Deze behandelingen zijn in veel gevallen erg prijzig.

In veel gevallen vergoedt de dierenverzekeraar niet alle tandheelkundige dekkingen. Daarom is het noodzakelijk, alvorens de behandeling uit te voeren, goed in de polisvoorwaarden van de huisdierverzekering te kijken of de behandeling wel vergoed wordt. Wie niet zeker van zijn zaak is, kan beter van tevoren even met de dierenverzekeraar bellen.

Daarnaast geldt er voor veel behandelingen een eigen bijdrage of eigen risico. Dit kan een percentage van de totale behandelingskosten zijn, maar ook een vast bedrag.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar dieren zijn soms net mensen. Als mensen pijn hebben, een ongeluk hebben gehad of spieren verrekken, zijn zij vaak aangewezen op behandeling van een fysiotherapeut of revalidatiearts.

Ook voor dieren geldt dat een ongeluk soms in een klein hoekje kan zitten. Bij een ongeluk of andere blessure kan het voor het huisdier aangeraden zijn deze onder behandeling van een dierenfysiotherapeut of revalidatiearts te stellen. Dergelijke behandelingen kunnen behoorlijk prijzig zijn.

Fysiotherapie
Net als bij mensen kunnen honden en katten behandeld worden aan blessures, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk. Het behandelen van dieren is net als bij mensen, een beschermd beroep. Er is zelfs een Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren.

Dieren zijn bewegelijke wezens. Daardoor zijn zij dus ook sterk afhankelijk van hun bewegingsapparaat. Problemen in dat apparaat kunnen verholpen worden door de dierenfysiotherapeut.

De behandeling komt veel overeen met een fysiotherapeutische behandeling zoals dat bij mensen het geval is. Door problemen met het zenuwstelsel of revalidatie na een operatie is het vaak noodzakelijk de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Mensen kunnen praten en op die manier hun klachten uiten. Bij dieren is dat niet het geval. Daarom kost een behandeling bij een fysiotherapeut voor dieren vaak meer tijd.

Problemen opsporen
De dierenfysiotherapeut kan de problemen pas opsporen als hij het bewegingsmechanisme van het huisdier onderzoekt. Daardoor worden problemen zichtbaar. Het dier heeft veel pijn en voelt problemen bij het bewegen. Deze pijn kan ook een negatief effect hebben op hoe het dier zich voelt, en dus ook op het gedrag.

Zo kan het dier zich down voelen, of juist erg opgefokt. Daarom is dierenfysiotherapie noodzakelijk. Minstens net zo noodzakelijk, is een goede communicatie met de dierenbezitter. Daarom stelt de fysiotherapeut vragen aan de eigenaar van het huisdier, om zo tot een juiste diagnose te komen. Daarna stelt de fysiotherapeut een behandelplan op.

Kosten
Het inschakelen van een dierenfysiotherapeut is een kostbare onderneming. Daarom is het aangeraden eerst contact op te nemen met de dierenverzekeraar en de dekkingen voor dierenfysiotherapie goed te onderzoeken. Wie nog geen huisdierverzekering heeft, doet er verstandig aan er alsnog één af te sluiten. Dit is vaak mogelijk zolang het dier een bepaalde leeftijd nog niet bereikt heeft. Een huisdierverzekering zal vaak de kosten vergoeden. Echter geldt dit niet voor alle kosten. Bij het afsluiten van een huisdierverzekering. Dient u dus goed te kijken naar de verschillende dekkingen.

Veel dierenverzekeraars in Nederland werken met een eigen risico of een eigen bijdrage. Dat betekent dat de verzekerde zelf een deel van de kosten voor medicatie of behandeling van het huisdier voor rekening moet nemen. In veel gevallen werken dierenverzekeraars met een bepaald percentage van het bedrag dat is gedekt in het ziektekostenpakket.

Zo vraagt dierenverzekeraar Ohra bijvoorbeeld een eigen bijdrage van 20 procent. De eigen bijdrage wordt dan in mindering gebracht op de uitkering van de declaratie.

Soorten
In principe werkt de huisdierverzekering met twee soorten eigen bijdrage: een percentage of een vast bedrag. Aan beide soorten eigen bijdrage zitten voor- en nadelen. Zo is de verzekerde goedkoper uit bij een bepaald percentage op een laag bedrag. Maar als het om duizenden euro’s gaat, is een vast bedrag wellicht een betere optie. We wegen de voor –en nadelen tegen elkaar af.

Vast bedrag
Wie kiest voor een dierenverzekering met een vast bedrag aan eigen bijdrage, betaalt bij iedere behandeling hetzelfde bedrag. Stel: de eigen bijdrage ligt op 30 euro per behandeling. Wie dan voor consult naar de dierenarts gaat, moet 30 euro zelf betalen. Als het consult ook 30 euro kost, krijgt de verzekerde dus niets terug van de verzekeraar.

Toch kan het voordelig zijn voor een vast bedrag te kiezen. Bijvoorbeeld als het dier regelmatig hoge kosten maakt. Als een operatie 1000 euro kost, hoeft de verzekerde daar maar 30 euro zelf van te betalen. De rest wordt vergoed door de dierenverzekeraar.

Percentage
In andere gevallen kan het voordeliger zijn voor een percentage te kiezen. De meeste dierenverzekeraars werken met een percentage van 20 procent. Dit is onvoordelig bij behandelingen die veel geld kosten. Zo is een eigen bijdrage van 200 euro op een operatie van 1000 euro veel geld. Terwijl bij een consult van 30 euro, de verzekerde maar 6 euro hoeft te betalen.

Keuze maken
Het is niet meteen te zeggen of de verzekerde er verstandig aan doet voor een vast bedrag of een percentage kan kiezen. Het voordeel is immers sterk afhankelijk van de totale kosten van de behandeling. Als de kosten van het huisdier regelmatig hoog uitvallen, is het verstandig vooral voor een vast bedrag te kiezen. Wie vaker voor kleinere zaken naar de dierenarts gaat, kan beter kiezen voor een vast percentage als eigen bijdrage.

Tijdens het vergelijken van dierenverzekeringen is het aangeraden de eigen bijdrages met elkaar te vergelijken.

In principe kan iedere consument in Nederland een huisdierverzekering afsluiten. Maar niet ieder huisdier wordt door de dierenverzekeraar geaccepteerd. Er zijn drie doorgaans – met uitzondering van één verzekeraar in Nederland – drie soorten verzekeringen op het gebied van dieren: de algemene dierenverzekering, de kattenverzekering en de hondenverzekering.

Het is aangeraden voor een specialistische honden- of kattenverzekering te kiezen. Een dergelijke huisdierenverzekering sluit vaak beter aan op de persoonlijke omstandigheden van het huisdier.

Kattenverzekering
Toch is het mogelijk dat een huisdier niet altijd verzekerd kan worden. Kijk maar eens naar een kattenverzekering. Of een kat verzekerd kan worden, is afhankelijk van niet alleen de leeftijd, maar ook van het ras. Sommige rassen staan er bij de dierenverzekeraar namelijk om bekend dat zij vaker last hebben van dure kwaaltjes. Het risico op het moeten vergoeden van torenhoge kosten is dan te groot, waardoor het dier toch niet verzekerd kan worden.

Bovendien is het risico in ieder geval te groot, als het om een duur ras gaat. Als de kattenverzekering het dier niet wil verzekeren, is het aangeraden zelf een potje aan te leggen om daaruit de onkosten te vergoeden.

Hondenverzekering
Net als bij de kattenverzekering, is het mogelijk geweigerd te worden bij een hondenverzekering. Dat kan komen doordat de hond te oud is, of dat het dier al veel gezondheidsproblemen heeft bij inschrijving. De meest voorkomende reden voor afwijzing is het ras van het dier. Sommige ras honden hebben problemen met hun ellebogen of achterpoten. De ene hond kan juist erg lang lopen, terwijl het voor het andere ras een groot medisch probleem op kan leveren. In dat geval lopen de verzekeraar en hondenbezitter een behoorlijk risico op het moeten betalen van een dure operatie.

Om die reden worden sommige rassen niet toegelaten tot de huisdierverzekering. Bij afwijzing kan de verzekerde natuurlijk altijd in beroep gaan, maar het is niet zeker dat dit ook echt bijdraagt aan de acceptatie van de hond. Daarom is een andere oplossing zelf een potje voor afgewezen dieren te beginnen.

Potje
Het is ook mogelijk zelf een potje voor afgewezen dieren op te zetten. Als bekend is dat de dierenverzekeraar het dier heeft afgewezen, of dat het dier regelmatig problemen zal ondervinden met de gezondheid door de ras-soort, is het aangeraden wat geld opzij te zetten. Door iedere maand geld opzij te zetten, kan de eigenaar van het huisdier toch de hoge kosten betalen, als het dier toch een medisch probleem heeft.

Als de hond chocola gegeten heeft, moet deze zo snel mogelijk naar de dierenarts gebracht worden. Chocola is namelijk gemaakt van cacao, uit de cacaoboom. In cacao zitten stoffen, zogenaamde alkaloïden. In deze stoffen zitten twee bestandsdelen: theobromide en cafeïne.

Deze bestandsdelen zijn erg giftig voor de hond. Daarom moet de hond bij inname van chocolade onmiddellijk naar de dierenarts. Chocolade kan een dergelijk giftige reactie bij honden geven, dat de hond er uiteindelijk aan kan overlijden.

Alkaloïden
In alle chocolade zit een bepaalde hoeveelheid cacao, met daarin alkaloïden. Deze stoffen zijn erg giftig voor honden en katten. Toch maakt het nog wel uit welke chocoladesoort de hond tot zich genomen heeft. In pure chocolade zitten namelijk de meeste alkaloïden. In witte chocolade zitten de minsten.

Niet voor dieren
Chocolade is absoluut niet voor dieren bedoeld. Zowel honden als katten kunnen er absoluut niet tegen. Dan komt doordat mensen chocolade gemakkelijk en snel kunnen verwerken. Het lichaam van een hond heeft een veel langere tijd nodig om de giftige stoffen te verwerken. Daardoor stapelen deze giftige stoffen zich op. Hoe ziek een hond van chocolade wordt, is afhankelijk van de hoeveelheid chocola en zijn eigen gewicht.

Niet alleen honden, maar ook katten kunnen niet tegen chocola. Toch zullen katten minder snel chocola eten dan een hond. Houd chocolade vooral uit de buurt van kittens.

Vergiftiging
Ongeveer vier tot 12 uur na inname voelt de hond zich ziek. Het dier wordt dan onrustig, drinkt en plast veel. Bovendien kan het huisdier gaan braken en rillen. Uiteindelijk kan dit een epileptische aanval, hartritmestoornis of coma tot gevolg hebben. Oudere honden zijn vatbaarder voor coma’s, wat uiteindelijk de dood tot gevolg kan hebben. Bovendien kunnen bij drachtige honden de puppy’s sterven door het hoge gehalte aan giftige stoffen in de placenta.

Actie ondernemen
Als het huisdier chocolade gegeten heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Overleg samen wat de volgende te ondernemen stappen zijn. Houd voor meer informatie altijd de verpakking bij de hand en wacht niet te lang.

Het is altijd beter om te voorkomen dat de hond chocolade eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan en sluit open tassen waarin chocola zit

Voor het afsluiten van een huisdierverzekering is de leeftijd erg belangrijk. Het is bij de geboorte van de pup of kitten niet nodig onmiddellijk een huisdierverzekering af te sluiten. Toch kan het wel aangeraden zijn dit alsnog te doen, omdat pasgeboren huisdieren door een jong immuunsysteem minder weerstand kunnen bieden tegen ziektes.

Een verlaagde weerstand kan ook voorkomen bij oudere huisdieren. Bovendien hebben oudere huisdieren een hogere kans op kwaaltjes. Die kwaaltjes zijn vaak erg kostbaar, waardoor de dierenverzekeraar voor hoge kosten komt te staan. Om die reden accepteren dierenverzekeraars vaak geen oudere huisdieren.

Beperking
Bij de dierenverzekering van OHRA, is het afsluiten van een dierenverzekering voor een kat of hond, jonger dan zeven jaar, geen probleem. Als het dier eenmaal verzekerd is, blijft het dier verzekerd. Ook als het dier de leeftijd van zeven jaar passeert.

Bij Inshared ligt de leeftijd een jaar hoger. Daar is het mogelijk een dierenverzekering af te sluiten voor honden dan 8 jaar, en katten ouder dan tien jaar. Als de verzekering eenmaal is afgesloten, blijft het huisdier gedurende zijn hele leven verzekerd, tenzij de polishouder de verzekering opzegt.

Hoe oud het huisdier maximaal mag zijn bij de aanvraag van de polis, verschilt dus per dierenverzekeraar. Vaak staat de maximale leeftijd goed weergegeven op de website van de dierenverzekering. Bij twijfel is het raadzaam contact op te nemen met de verzekeraar zelf.

Vanaf het begin
Dierenbezitters die al een verzekering hebben afgesloten, hoeven niet bang te zijn dat de dierenverzekeraar de polis opzegt, naar mate de hond of kat ouder wordt. Door op tijd een dierenverzekering af te sluiten – ongeveer één jaar na geboorte van het dier – kan de verzekerde voorkomen dat hij het huisdier op latere leeftijd niet meer verzekeren kan.

De polis blijft namelijk gewoon geldig, ook als het huisdier ouder wordt, en de kans op kwaaltjes dus toeneemt. Dit geldt uiteraard niet voor het afsluiten van een nieuwe dierenverzekering, voor een ouder dier.

Zelf betalen
Als de hond of kat al te oud is voor het afsluiten van een dierenverzekering, is er maar één mogelijk: de kosten van de operatie, behandeling of medicijnen zelf betalen. Aangeraden is gedurende het hele leven van het dier geld opzij te zetten. Indien nodig, kan de operatie of behandeling dan later met dit potje betaald worden.

Is het nodig om een huisdierverzekering af te sluiten?

Afhankelijk van uw situatie dient u een katten- of hondenverzekering af te sluiten

Dierenverzekering Informatie Centrum is in veel gevallen van mening dat u een huisdierverzekering moet afsluiten. Omdat wij het belang van de huisdier verzekering zo groot achtten willen wij hier nogmaals op in gaan. Graag maken wij overzichtelijk waarom u wel een katten- en/of hondenverzekering zou moeten afsluiten.

Er zijn ook tegen geluiden te horen. Veel mensen geven /dierenverzekering-vergelijken aan dat zij een huisdierverzekering niet nodig achtten. Wij zullen daarom ook een Top 5 met redenen waarom u geen huis dierverzekering zou moeten afsluiten tonen. Uiteraard zullen wij als Dierenverzekering Informatie Centrum laten horen waarom wij het niet- en wel eens zijn met die stellingen.

Er wordt steeds meer progressie geboekt op het gebied van zorg voor dieren. Dit betekend dat er grote ontwikkelingen zijn. Hierdoor kunnen huisdieren veel vaker goed geholpen worden als er iets aan de hand is. Een keerzijde hiervan is dat de ingrepen ook steeds duurder worden. De kosten bij een operatie kunnen al snel oplopen.

Als een huisdierverzekering aanschaft kunt u de meeste kosten declareren. Dit scheelt enorm. Hierdoor zult u minder snel tegen onaangename verassingen aanlopen.

Het nemen van een huisdier is erg leuk. Het trouwe beestje zal er altijd zijn wanneer u thuis komt. Wij zien een huisdier dan ook als een volwaardig gezinslid. En een volwaardig gezinslid moet toch ook zorg krijgen wanneer zij dit nodig heeft.

Als er iets met u of een ander gezinslid gebeurd. Dan hoeft u er niet eens over na te denken. U zult direct actie ondernemen en naar de dokter of het ziekenhuis gaan. Wanneer uw huisdier iets overkomt. Wilt u toch met hetzelfde gevoel direct het beestje kunnen laten helpen.

Een huisdierverzekering neemt deze last van uw schouders. Als er iets gebeurd kunt u met een gerust hard direct actie ondernemen. Het huisdier zal dan direct geholpen worden. En in meeste gevallen zal de verzekeraar keurig de afronding voor u regelen.

Helaas is het niet mogelijk om 24/7 uw huisdier in de gaten te houden. Zeker met katten niet. Katten zijn vaak buitendieren. Het risico dat zij lopen is een stuk hoger. U zult niet altijd in kunnen grijpen op het moment dat het misgaat.

Als u ervoor kiest om uw huisdier te verzekeren. Dan zit u een stuk rustiger wanneer u kat (of ander huisdier) weer aan de wandel gaat.

Wanneer u een trots huisdierbezitter bent. Gaan wij als Dierenverzekering Informatie Centrum er vanuit dat u het huisdier zal laten behandelen op het moment dat het nodig is. Heeft u het huisdier niet verzekerd. Dan zult u in één X een hoog bedrag moeten betalen. De huisdierverzekering voorkomt dat u ineen onvoorzien een hoog bedrag dient te betalen.

Een huisdierverzekering geeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een betere behandeling. Als u niet verzekerd bent zult u toch afwegingen maken. De kans is best aanwezig dan, dat u voor een goedkopere behandeling kiest. De kosten had u nou eenmaal niet ingepland. Als u verzekerd bent worden veel behandelingen vergoed. Daardoor kunt u sneller kiezen voor een betere, en vaak duurdere behandeling. Uiteindelijk zal dit het beste zijn voor uw huisdier.

Natuurlijk zijn wij ook bewust dat een huisdierverzekering niet goedkoop is. Maar als wij naar ons zelf kijken. Dan vinden wij ca. €20,- per maand geen geld. Als wij bedenken dat ons huisdier de zorg kan krijgen die hij nodig heeft. Dan betalen we graag dit bedrag. Wij zouden er niet aan moeten denken dat we het geld niet hebben als er echt wat aan de hand is. Als u het geld niet heeft voor de behandeling. Zal deze niet uitgevoerd worden. En zijn de consequenties voor het huisdier.

Het klopt dat niet alle behandelingen vergoed worden. In veel gevallen kunt u wel uw basispolis aanvullen zodat u een completere dekking heeft. Dit is bij ons toch ook zo? Voor bepaalde gebitskosten moet een extra dekking aangeschaft worden. Betekend dit dan ook dat u liever geen zorgverzekering heeft?

Sommige behandelingen zullen zware impact hebben op uw huisdier. Dit kan betekenen dat het huisdier gehandicapt verder moet. Er zijn mensen die zeggen dat je dit een huisdier niet aan moet willen doen.

Wij zijn het daar niet mee eens. De techniek is tegenwoordig zo ver dat er voor veel zaken een oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verlamming aan de achterpoten van een hond. Er zijn dan bepaalde “karretjes” beschikbaar die fungeren als de achterpoten. Daardoor kan de hond gewoon “hond” blijevn.

Gehandicapt betekend niet per definitie een slechter leven.

De polissen zijn niet duidelijk. Er staan te veel kleine lettertjes in. Uitspraken die wij vaak hebben gehoord. Maar laten we eerlijk zijn. In elk contract dat u afsluit staan toch kleine lettertjes.

Ja, het klopt dat de verzekeraars bedrijven zijn die geld willen verdienen. Wij zouden dat ook graag anders zien. Dit betekend echter niet dat ze slecht zijn en willen dat uw huisdier niet geholpen worden.

Voordat u het contract aangaat kunt u alles rustig nalezen zodat u precies op de hoogte bent. Dierenverzekering Informatie raadt dit ook aan iedereen aan.

Ik kan toch net zo goed geld apart leggen. Dan betaal ik de kosten daar wel van als er iets gebeurd. Klinkt er logisch en kan ook werken. Echter bewijst de praktijk vaak het tegenovergesteld.

Stel dat u elke maand 20 euro in een potje stopt. Maar in jaar 2 gebeurd er al iets met uw hond. Dan heeft u onvoldoende geld in het potje zitten om de kosten te kunnen betalen.

Daarnaast hebben veel mensen moeite met geld apart leggen. Ze gaan dan op het moment dat er wat geld is liever iets leuks doen.

Huisdierverzekering
1.5 (29.52%) 42 vote[s]