Huisdieren zijn een grote kostenpost in verband met reparaties van mobiele smartphones. De afgelopen vijf jaar hebben huisdieren in Europa voor twee miljard euro aan smartphones, laptops en tablets beschadigd. 

Dat zegt de verzekeraar SquareTrade, die het aantal claims als gevolg van schade door huisdieren bijhield. De apparatuur moest worden vervangen of gerepareerd, omdat deze door een hond of kat werd beschadigd.

Nederland
In Nederland hebben huisdieren voor zo’n 50 miljoen euro schade toegebracht aan digitale apparatuur. Gemiddeld heeft één op de tien huishoudens wel eens een claim bij de verzekeraar ingediend, nadat een huisdier schade aan apparatuur veroorzaakte. Smartphones en laptops werden het vaakst geclaimd door verzekerden.

Veel huisdieren vernielen de apparatuur door op de smartphone of laptop te kauwen. Dat is veruit de belangrijkste oorzaak voor ongelukken met laptops en smartphones; in 64 procent van de gevallen leidde dit tot een claim.

Bovendien veroorzaakten huisdieren met kiwspelende staarten schade door de apparatuur van tafel te gooien of drinken ofver de apparatuur te gooien. Interessant detail: huisdieren met overgewicht veroorzaken twee keer zo snel een ongeluk dan een huisdier zonder overgewicht. Mensen met een kat en een hond lopen bovendien 86 procent extra kans op schade aan apparatuur.

Redenen
Huisdieren hebben vaak ook een motief waarom huisdieren voor beschadigingen zorgen. In 27 procent van de gevallen was er bijvoorbeeld jaloezie in het spel. Volgens SquareTrade en honden- en kattenpsycholoog Arden Moore moeten huisdierbezitters eerst aandacht besteden aan hun huisdieren, alvorens zij de smartphone bij de hand pakken.

De SquareTrade Pet Accidents Study 2015 verzamelde gegevens van Europese huisdiereneigenaren met behulp van panelprovider Qualtrics, die het onderzoek afnam in maart 2015. Het onderzoek werd gehouden in Nederland, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Spanje, Frankrijk, Portuagal, Italie, Polen, Oostenrijk, België en Duitsland.