huisdieren

Er heerst een hittegolf in Nederland. De politie doet een dringende oproep aan huisdierbezitters om hun hond niet achter te laten in een snikhete auto. De kans op overlijden van de hond stijgt namelijk aanzienlijk, omdat de auto steeds warmer wordt. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren en de Dierenbescherming geven nog meer tips om te zorgen dat huisdieren niet bezwijken aan de hittegolf die ons land teistert.

Warmte
Huisdieren voelen zich met deze warmte al snel lusteloos. Het dier voelt ook warm aan en ademt snel. De slijmvliezen in de mond wordt al snel rood. Het is gevaarlijk als een huisdier erg last heeft van oververhitting, omdat dit tot overlijden kan leiden. Als een dier een snelle hartslag heeft, maar niet meer reageert, moet het dier naar de dierenarts.

Om te voorkomen dat het zover komt, geven het LICG en de Dierenbescherming tips. Zo moet het drinkwater koel zijn en kan men het huisdier nat maken of ergens laten zwemmen. Het is niet de bedoeling de tuinslang op een hond te zetten, omdat de bloedvaten dan samen trekken. Het dier krijgt het dan nog warmer, waardoor de kans op oververhitting toeneemt. Als een dier toch oververhit raakt, moet het dier naar de schaduw gebracht worden.

Honden
Vooral honden hebben het erg moeilijk met de warmte. Vanuit de natuur zijn de honden van zichzelf al redelijk warmbloedig. Behalve in de voetzooltjes beschikken honden namelijk niet over zweetklieren. Als ze het warm hebben, gaan ze hijgen. Fietsen met de hond over dag of lange wandelingen zijn met deze temperaturen uit den boze.

Het klinkt gek, maar het is een goede raad de hond op de dunbehaarde plekken in te smeren met zonnebrand. Ook huisdieren kunnen verbranden door de zon.

Huisdieren achterin de auto

Veel hondenbezitters laten hun hond achter in een snikhete auto. Ieder jaar komen er daardoor veel honden te overlijden. Ook dit jaar is het eerste sterfgeval weer bekend. Het is niet bekend hoeveel dieren er jaarlijks in een hete auto worden achtergelaten, want de politie en de Dierenbescherming houden deze cijfers niet bij. De politie waarschuwt ieder jaar opnieuw honden niet in een auto achter te laten.

Een simpele rekensom: als het buiten 24 graden is, dan is het in de auto na 30 minuten al 43 graden. Het helpt niet om de auto te parkeren in de schaduw, omdat de auto daar ook flink kan verwarmen. Daardoor kan een hond in ernstige problemen komen, of zelfs overlijden.