Hondenverzekering


Is een hondenverzekering afsluiten verstandig? Zo ja, welke honden verzekering kiest u?

Honden komen altijd wel weer op hun pootjes terecht.’ Dat is een uitspraak die we vaak horen. Het blijkt vaak het geval te zijn. Echter zijn er ook tal van voorbeelden waarbij de hond er niet ongeschonden af komt. De kosten die daarbij horen kunnen dan al snel hoog oplopen. Denkt u maar eens aan de kosten voor een operatie, of langdurige medische kosten. We spreken dan niet meer van een paar tientjes. Deze kosten kunnen al snel in de duizenden Euro’s oplossen. Een hondenverzekering dekt u tegen een groot aantal van deze kosten. Dit zorgt ervoor dat u inet tegen onaangename verassingen aanloopt wanneer er iets gebeurd met uw trouwe viervoeter. Om precies te weten welke verzekering wat dekt, en welke kosten er aan de verzekeringen verbonden zijn raden wij u altijd aan om verschillende hondenverzekeringen te vergelijken.


Waarom een hondenverzekering?


Keuze voor een dierenverzekering of toch een specialistische hondenverzekering?

Een aantal aanbieders van dierenverzekeringen bieden een algemene dierenverzekering aan. In principe is daar niks mis mee. Echter als je dieper in de voorwaarden duikt kun je zien dat andere partijen toch gespecialiseerder zijn. Zij bieden dan ook de katten- of de hondenverzekering apart aan en beide hebben andere voorwaarden. Vaak zien we daar een uitgebreidere dekking omdat ze dan alleen rekening hoeven te houden met een hond i.p.v. op honden,  katten en/of konijnen.

Bescherming met hondenverzekering

Door een goede hondenverzekering af te sluiten, kunnen verzekerden zich beschermen tegen de kosten die hun hond met zich mee kan brengen wanneer het iets overkomt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk maar aan uw hond dat graag buiten speelt. U kunt uw hond niet altijd in de gaten houden. Er is altijd een mogelijkheid dat er iets gebeurd.  Een enkel consult kan al tientallen Euro’s kosten. Krijgt de hond ook nog medicijnen of moet hij ergens aan geopereerd worden. Praten we direct over honderden tot duizenden Euro’s. Om zulke onnodige kosten te voorkomen is het verstandig een hondenverzekering af te sluiten.


Behandelingen


Welke behandelingen worden er vergoed met een hondenverzekering

Welke behandelingen precies door de hondenverzekeraar vergoed wordt, is deels afhankelijk van de gekozen polis en de gekozen verzekeraar. Er bestaat namelijk niet zo iets als een ‘basispakket voor honden’, die bij elke dierenverzekeraar precies hetzelfde is, en waarbij elke hond precies dezelfde behandelingen krijgt. Sterker nog: sommige honden komen niet in aanmerking voor een hondenverzekering, omdat het ras bekendstaat als een ras waarbij doorgaans veel problemen ontstaan.

Bij de hondenverzekering bestaat er wel een basispolis, die meestal nog uit te breiden is met aanvullende modules. In het basispakket zit meestal de vergoeding van medicijnen voorgeschreven door de dierenarts, het consult, de behandeling na doorverwijzing door een andere dierenarts, medische behandelingen zoals opname en verzorging, maar ook operatie en de narcose die daarvoor nodig is. Ook hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld verbandmiddelen en onderzoeken zoals röntgenfoto’s, hartfilmpjes en echoscopie worden vergoed bij de meeste basispolissen van een hondenverzekering.

De kosten van de uitvaart van een huisdier, zoals bijvoorbeeld een crematie, zitten dus meestal niet bij de hondenverzekering inbegrepen. Wie dat wel graag wil, kan zich tegen een meerprijs laten verzekeren middels een aanvullende verzekering.

 

Kosten

De kosten van een zieke hond zijn hoog. Zo kosten medicijnen al snel tussen de 30 en de 100 euro. Wanneer een hond last heeft van meerdere kwalen. Kunnen de kosten snel oplopen. Deze kosten moet je bij elkaar optellen bij het afrekenen in de dierenkliniek.

Het gaat daarbij niet alleen om de medicijnen, maar ook om de kosten van een consult. De kosten van een consult liggen tussen doorgaans tussen de 25 en 35 euro. Het afsluiten van een hondenverzekering is dan voordeliger.

Als een hond een dagje opgenomen moet worden, bijvoorbeeld om aan te sterken of voor een operatie, dan kost het verblijf tussen de 50 en de 60 euro per dag. Een operatie is erg prijzig en kost, afhankelijk van de kwaal, tussen de 100 en de 1000 euro. Op het internet zijn regelmatig verhalen te lezen van hondenbezitters die de kosten niet kunnen betalen en daarom afstand moeten doen van hun persoonlijke bezittingen zoals de laptop.

Dat komt mede door de kosten van onderzoek. Een röntgenfoto kost per lichaamsdeel 100 euro, een echografie al snel 75 euro. Nog voordat de kwaal bekend is, moet de hondenbezitter dus rekenen op enkele honderden euro’s voor alleen het onderzoek. Daarbij komen nog bovengenoemde kosten voor de behandeling van het probleem.

Wat wordt wel en niet vergoed?

Bij de meeste hondenverzekeringen is er een vaste vergoeding voor aandoeningen. Dit gaat om aandoeningen aan de ellebogen, sterilisatie en castratie, therapieën en vaccinatie. Nogmaals: elke dekking is verschillend en afhankelijk van de verzekeraar. Daarom is het verstandig eerst hondenverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Doorgaans worden euthanasie en crematies niet door de basispolis vergoed. Daarvoor kan de verzekerde nog een aanvullende verzekering afsluiten. Het is ook raadzaam er goed bij stil te staan dat de polishouder vaak nog te maken krijgt met eigen risico.

Eigen risico

Een hondenverzekering heeft vaak een eigen risico. Dat eigen risico bestaat meestal uit een vast bedrag per behandeling.  Of een bepaald percentage van de totale kosten. Bij de goedkopere verzekeringen ligt het eigen risico hoger. Bij de duurdere verzekeringen is het eigen risico lager. Een hondenverzekering heeft vaak een eigen risico aan van 50 euro per behandeling (zoals bij Kruidvat). Of een bepaald percentage tussen de 15 procent en 30 procent. Alleen InShared houdt een hoger eigen risico van 10 tot 50 procent aan. Afhankelijk van de kosten van de behandeling en de ernst van de kwaal.

Bij het eigen risico betaalt de verzekerde een deel van de kosten zelf. De rest van de kosten worden wel vergoed via de hondenpolis.

Aanbieders

In ons overzicht bieden de volgende hondenverzekeraars een verzekering speciaal voor honden aan. Ohra (vanaf 12 euro per maand), Petplan (vanaf 13 euro per maand), HEMA (vanaf 12 euro per maand), of InShared. De verzekering van InShared is het goedkoopst met 10,59 euro per maand, maar daar tegenover staat ook het iets hoer eigen risicobedrag. Bovendien krijgen verzekerden beloningspunten als zij een tijd lang niets declareren (no-claim).

Wij raden u aan om alle aanbieders met elkaar te vergelijken.

[vc_cta_button call_text=”Goedkoopste hondenverzekering vergelijken?” title=”Bereken premie” target=”_blank” color=”btn-success” size=”btn-large” href=”//www.dierenverzekeringinformatie.nl/hondenverzekering-vergelijken/”]