Hondenbezitters gaan weer meer betalen voor het bezit van hun hond in vergelijking met vorig jaar. In Amersfoort, waar controleurs sinds deze week weer op pad zijn gegaan om belastingontduikers aan te pakken, zijn hondenbezitters 81 euro per jaar kwijt.

Daarmee is Amersfoort samen met Leusden de duurste gemeente van Nederland. Vooral hondenbezitters die in Leusden wonen en meer dan één hond hebben, zijn erg duur uit. Daar kost een tweede hond 112 euro.

Belastingcontroleurs
Wie die bedragen nog niet voldaan heeft, kan binnenkort een brief op de mat verwachten van belastingcontroleurs. Gisteren maakte de gemeente drie ambtenaren vrij om de komende maanden intensiever te controleren. Hondenbezitters die betrapt wordt, krijgen geen boete. Toch kan het ontduiken van de belasting behoorlijk in de papieren lopen: alle ontdoken hondenbelasting moet worden terugbetaald.

Amersfoort telt zo’n 8000 geregistreerde honden en ontvangt naar schattig zo’n zes ton aan hondenbelasting binnen. Volgens de baasjes van de honden is het niet duidelijk wat gemeenten met hondenbelasting doen. Zo worden er niet meer losloopgebieden aangelegd, en zitten de poepbakken altijd behoorlijk vol.

Daarom zijn de hondenbezitters het zat. Toch betalen zij wel braaf de belasting. Zeker tweehonderd baasjes in de gemeente doen dat niet, en daarom grijpen gemeenten in heel Nederland nu in.

Inflatie
Niet alleen in Amersfoort, maar ook in andere plekken in Nederland stijgt de hondenbelasting aanzienlijk. Dat komt door de inflatie. Zo kost het bezit van een eerste hond in Soest straks 73 euro, en vragen Bunschoten en Nijkerk 69 euro. Het beste kunnen hondenbezitters in Barneveld wonen: daar kost één hond 41 euro, en iedere hond daarop 60 euro.

Gemiddeld ligt de prijs van de hondenbelasting hoger: een hondenbezitter betaalt dit jaar gemiddeld 78 euro aan belasting. Vorige week schreven we al dat de gemeente Gorinchem de jacht opende op niet-betalende hondenbezitters.