Honden kunnen in 98 procent van de gevallen prostaatkanker ruiken in de urine van de patiënt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het urologisch onderzoekscentrum in Milaan. In bijna alle gevallen kunnen honden prostaatkanker ruiken in de urine. 

Voor het onderzoek kregen twee honden de urine van 900 mannen te ruiken. 360 patiënten hadden prostaatkanker, de overige urinepotjes bevatten gezond urine. Een hond scoorde 99 procent, de andere hond scoorde een betrouwbaarheid van 98 procent. Daarmee is bewezen dat honden prostaatkanker kunnen herkennen. Dat staat in het onderzoek dat in het vakblad Journal of Urology werd gepubliceerd.

Medical Detection
Het nieuwe onderzoek bevestigt bevindingen van eerder onderzoek. In Groot-Brittannië voerde de organisatie Medical Detections Dogs al eenzelfde onderzoek uit. Uit dat onderzoek kwam een betrouwbaarheid van 93 procent. Honden kunnen dus zowel prostaat- als blaaskanker ruiken.

De onderzoekster van het vorige onderzoek, Claire Guest, noemt de uitkomsten van het nieuwe onderzoek uit Milaan spectaculair.

Traditionele tests
Volgens de onderzoekers is het beter om honden aan de urine te laten ruiken, dan patiënten de traditionele tests te laten gebruiken. Het Italiaanse onderzoek levert het bewijs dat honden het soort kanker succesvol kunnen diagnosticeren. Dat terwijl traditionele tests dat vaak niet kunnen.

Normaalgesproken wordt prostaatkanker gediagnosticeerd met een bloedtest of een rectaal onderzoek. Volgens de onderzoekers moet de medische wereld honden vaker inzetten om kanker op te kunnen sporen. Toch is de medische wereld nu nog behoorlijk weigerachtig tegenover de methode.

De onderzoekers stellen dat traditionele tests veel duurder zijn, maar niet beter zijn geworden. Snuffelhonden zouden een vrij goedkoop alternatief zijn. Niet alleen honden, maar ook katten en bijen zouden prostaatkanker kunnen ruiken.

Uitkomst
In Nederland zou de inzet van honden om prostaatkanker op te sporen een uitkomst zijn. Prostaatkanker is in Nederland één van de meest vaak voorkomende vorm van kanker bij mannen.