giphyHondenbezitters kunnen de band met hun hond verbeteren door het dier regelmatig in de ogen te kijken. Dat blijkt uit onderzoek van Japanse wetenschappers. De wetenschappers stellen bovendien dat hondeneigenaren net zo verliefd op hun hond kunnen raken als aan hun baby.

Dat zijn de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Sterkere band
Uit onderzoek blijkt dat hondenbezitters meer oxytocine aanmaken als zij het huisdier regelmatig in de ogen kijken. Hetzelfde hormoon zorgt ervoor dat moeders verliefd worden op hun baby bij het eerste aangezicht.

Door die reactie ontstaat er een sterk zorggevoel bij moeders. Op dezelfde manier ontstaat er een band tussen honden en mensen. De band tussen hond en mens is in duizenden jaren sterk verbeterd, in vergelijking met toen honden voor het eerst als huisdier gehouden werden.

Onderzoekers
Honden diep in de ogen aankijken versterkt dus de relatie tussen honden en mensen. Dat blijkt uit onderzoek van Takefumi Kikusui van de Azabu University. Met zijn team deed de onderzoeker verschillende experimenten. Dertig eigenaren speelden een half uurtje met hun hond. Tijdens het onderzoek werden verschillende rassen getest, waaronder poedels, golden retrievers, een Jack Russel en een Duitse herder.

Bij het onderzoek waren evenveel mannetjes als vrouwtjes.

Na het spelen werden er urinetesten bij de baasjes afgenomen. Uit die testen blijkt dat hoe langer mensen hun huisdier in de ogen aankijken, hoe meer oxytocine zij aanmaken. Niet alleen bij de baasjes, maar ook bij de honden zelf schoot het oxytocine-gehalte omhoog. Hetzelfde experiment werd herhaald bij tamme wolven, maar het blijkt dat wolven hier niet gevoelig voor zijn.

Vicieuze cirkel
Volgens Kikusui is er bij de aanmaak van het hormoon sprake van een vicieuze cirkel. Doordat mensen honden aankijken, voelt de hond meer genegenheid en kijkt het dier terug. Doordat het dier terugkijkt, maakt de mens meer oxytocine aan, waardoor de mens weer terugkijkt naar het dier. Die reactie veroorzaakt de verliefde gevoelens tussen hond en mens. Eenzelfde reactie komt voor als hondenbezitters een pasgeboren puppy zien.

Honden in de ogen kijkt versterkt band