Honden kunnen emoties op gezichten van mensen beter herkennen dan tot nu toe werd gedacht. Zelfs als de hond slechts de helft van een menselijk gezicht ziet, kan het dier al bepalen wat de stemming van de mens is.

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Wenen is aangetoond dat dieren bij het herkennen van emoties echte gelaatsuitdrukkingen kunnen lezen, en niet alleen maar afgaan op simpele details.

Foto-onderzoek
De wetenschappers van de universiteit lieten honden tijdens het onderzoek hun snuit tegen een foto drukken, als de hond vond dat er een vrolijk gezicht te zien was. Andere honden moesten juist de foto aanraken als de persoon op de afbeelding boos keek.

Als de dieren de juiste antwoorden gaven, werden ze beloond met een snoepje. Uit het onderzoek bleek dat honden ook gevoelig zijn voor het aflezen van subtiele uitdrukkingen.

Subtiele uitdrukkingen
Zo kunnen honden ook letten op kleine details in het gezicht. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Wenen kijken honden bijvoorbeeld naar een rimpel tussen de wenkbrauwen. De honden kregen in een laatste test slechts de helft van een foto te zien.

De dieren herkenden zowel boze en blije uitdrukkingen op halve foto’s. In 70 tot 80 procent van de gevallen wisten de honden de juiste antwoorden te geven.

Relatie
Het maakt niet uit of de afgebeelde persoon op de foto de eigenaar van het dier is. Uit de studie is gebleken dat honden niet alleen goed zijn in het aflezen van gezichtsuitdrukkingen bij mensen met wie ze vertrouwd zijn, maar ook bij mensen die zij niet kennen.

Opvallend detail is, is dat honden het relatief moeilijk vinden om boze gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Wetenschappers verklaren die reactie met het feit dat honden vaak voorzichtiger zijn bij boosheid, omdat zij weten dat woede vermeden moet worden, en kan leiden tot gevaar.

Rassen
Uit het onderzoek blijkt niet of bepaalde rassen beter scoren dan andere rassen. Tijdens het onderzoek deden verschillende rassen mee, zoals bijvoorbeeld een bordercollie, een golden retriever en een Duitse herder.