Heeft mijn hond oorontsteking?

Oorontsteking is een veel voorkomende aandoening bij honden. Veel eigenaren zien iets geks rond het oog van de hond en vragen zich af. Heeft mijn hond oorontsteking? Als u het vermoeden heeft dat u hond oorontsteking heeft is het belangrijk om na te gaan of dit daadwerkelijk het geval is. Hoewel oorontsteking niet levensgevaarlijk is voor uw hond. Kunt u beter actie ondernemen als uw hond er last van heeft.

Symptomen van oorontsteking bij uw hond

Oorontsteking bij uw hond is goed te ontdekken als huisdier bezitter. Veelvoorkomende symptomen bij ooronsteking hond zijn:

 • Bruin of zwart oorsmeer
 • Piepen wanneer je het oor aanraakt
 • Schudden van de kop
 • Rode gloed op het oor
 • Kop scheefhouden
 • Hoort niet zo goed als voorhoorn
 • Opgezwollen oor
 • Krabben aan het oor

Verschillende categoriën van oorontsteking

Als specialisten praten over oorontsteking bij een hond dan onderscheiden zij twee categoriën. Zij onderscheiden accute oorontsteking bij de hond en chronische oorontsteking. Een accute oorontsteking is er ineens vanuit het niets. Het komt niet vaak voor . Bij chronische oorontsteking heeft uw hond er altijd last van.  Een behandeling is van groot belang om uw hond minder last ervan te laten hebben.

Accute oorontsteking hond

Een accute oorontsteking komt vaker voor bij honden. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor de oorontsteking. Als een hond heeft met hangende oren is de kans een stuk groter dat deze last zal krijgen van een oorontsteking. Een hond met hangende oren hebben meer last van oorsmeer. Deze oorsmeer is een “prettige plaats” voor bacteriën waardoor deze beter de kans krijgen zich te ontwikkelen. Heeft u een pup dan kan het zomaar zijn dat zij last heeft van oormijt. Dit komt vaak voor bij pups en kan goed behandeld worden. Een andere oorzaak kan zijn is wanneer uw hond voor een langere tijd heeft gezommen. Zwemmen betekend betekend langdurig contact met water wat de huid poreuzer maakt. Een laatste oorzaak kan een allergie zijn. Ontstekingen bij uw hond zijn vaak goed te verhelpen  of te voorkomen met een goede verzorgingszalf voor honden.

Chronische oorontsteking hond

Wanneer uw hond last heeft van chronische oorontsteking dan heeft u hond continu oorklachten of komen deze met regelmaat terug. Bij sommige vormen is chronische oorontsteking bij de hond seizoensgebonden. In dat geval heeft de hond er maar op bepaalde momenten last van. Chronische ooronsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan. Een oorzaak kan zijn dat uw hond een oortumor heeft. Deze zijn echter erg zelfdzaam. Het zelfde geldt als bij accute oorontsteking dat honden met hangende oren een grotere kans hebben op chronische oorontsteking. De meest voorkomende oorzaak voor een chronische oorontsteking zijn huidproblemen en allergieën. Chronische oortontsteking heeft een langere behandeling nodig dan een accutte.

Wat moet u doen als u denkt dat uw hond last heeft van oorontsteking?

Wanneer u vermoed dat uw hond last heeft van ooronsteking dan raden wij u aan om direct naar uw dierenarts te gaan. Een oorontsteking lijkt niet heel ernstig maar kan vervelende gevolgen hebben voor uw hond. Ten eerste heeft de hond op korte termijn er veel last van. Ten tweede kunt uw hond permanente beschadiging opladen als u te lang wacht. Uw dierenarts kan in veel gevallen de oorzaak constateren. Wanneer de dierenarts de oorzaak heeft gevonden zal hij een juiste behandeling voorschrijven.

[vc_cta_button call_text=”Altijd de beste zorg voor uw hond?” title=”Bereken premie” target=”_blank” color=”btn-success” size=”btn-large” href=”/dierenverzekering/”]

Vergoeding van deze behandeling

In principe hoef je voor een lichte vorm van diarree niet naar de dierenarts. Mocht dit wel het geval zijn dan wordt dit door de meeste aanbieders van dierenverzekeringen vergoed. Hieronder een overzicht met daarin de top 3 aanbieders die een bezoek aan de dierenarts vergoeden. Een compleet overzicht van onze aanbieder bieden wij ook. Vergelijk alle aanbieders van dierenverzekering op Dierenverzekering Informatie centrum.

 1. Petplan
 2. Ohra
 3. Proteq