De vakantie staat voor de deur en veel huisdierbezitters nemen hun kat, hond, of fret weer mee op vakantie. Het is belangrijk het best zo snel mogelijk bij de dierenarts te informeren of de vaccinaties en papieren in order zijn. Het is zaak dit echt op orde te hebben, omdat huisdierbezitters anders het risico lopen dat een huisdier in quarantaine geplaatst wordt. In het ergste geval wordt het huisdier zelfs ingeslapen. Er heerst namelijk een groot risico op hondsdolheid bij locaties zoals de Ardennen of ergens op een camping.

Frankrijk
In het Franse Chambon-Feugerolles, dichtbij Saint-Etienne in de Loirestreek, werd twee weken geleden een puppy van zeven maanden getroffen door hondsdolheid. De dag ervoor had hij de hond van zijn buurman gebeten, om vervolgens zijn baasje te bijten. Volgens het Pasteurinstituut had het dier inderdaad hondsdolheid. De hond, afkomstig uit Hongarije, was eind 2014 illegaal in Frankrijk binnengekomen.

Uit onderzoek naar het virus blijkt dat het huisdier de ziekte in Algerije, eind april 2015, had opgelopen. Met de vakantie op het oog waarschuwen de Belgische FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) iedereen die zijn huisdier mee wil nemen op vakantie, eerst goed te informeren aan welke voorwaarden het dier moet voldoen. Dieren die niet aan de voorwaarden voldoen, kunnen in quarantaine worden geplaatst, of zelfs worden ingeslapen. In sommige landen neemt de overheid dieren in beslag als er een geringe risico op hondsdolheid is.

Hondsdolheid
Hondsdolheid is een besmettelijke ziekte die vooral afkomstig is uit Oost-Europa, Turkije en Noord-Afrika. De ziekte kan worden overgedragen van mens op dier en van dier op mens. In West-Europa komt hondsdolheid op nog maar heel kleine schaal voor, maar af en toe zijn er toch gevallen bekend.

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacteriële virus in het speeksel van de hond. Mensen kunnen besmet raken door krabben, likken, of contact met een wond van een besmet huisdier. Daarnaast is de snelste manier van overdragen een beet. De ziekte is dodelijk voor de mens. Negen van de tien mensen die hondsdolheid oplopen, sterven daaraan. Dat blijkt uit cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Meer dan 55.000 mensen sterven aan hondsdolheid. Wie de ziekte binnen 48 uur naar besmetting laat behandelen, heeft een aanzienlijk grotere kans op genezing.