Heeft mijn hond diarree?

Diarree bij uw hond is een overduidelijk verschijnsel. Dit verschijnsel komt dan ook erg vaak voor. De vraag “heeft mijn hond diarree”? is dan ook makkelijk te beantwoorden. Als u naar de ontlasting van uw hond kijkt, dan wordt het al snel duidelijk als uw hond last heeft van diarree. Heeft uw hond diarree? Dan is dit waaarschijnlijk een natuurlijke reactie op een stof die het lichaam van de hond wilt uitsluiten en afstoten. Het gaat hier dan ook om het uitsluiten en afstoten van iets dat niet in de hond thuishoort. 

Algemene informatie over diarree bij honden

Wanneer uw hond diarree heeft is de kans groot dat het van de één op de andere dag weg is. Diarrree bij honden is in principe niet meteen schadelijk. Wanneer uw hond diarree heeft hoeft u dus niet direct naar de diererenarts te gaan. Wanneer de hond langer dan één dag last heeft van diarree is het wel verstandig om aan de bel te trekken.

Wat te doen wanner uw hond diarree heeft?

Wanneer uw hond last heeft van diarree is het belangrijk ervoor te zorgen dat het lichaam goed gespoeld wordt. Dit betekent niet meer dan dat de hond voldoende drinken tot zich neemt. Echter kun je geen vaste lijn trekken over hoeveel vocht een hond nodig heeft. Dit is namelijk per ras of leeftijd afhankelijk.

Oorzaken van diarree bij uw hond

Vaak is de oorzaak van diarree bij uw hond verkeerd voedsel. Een hond kun je niet zomaar elk soort voedsel voor uw huisdier voorschotelen. Ook zij hebben een voorrangskeuze. Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken waardoor uw hond diarrree kan hebben. Deze zijn hieronder opgesomd:

 • voedingsallergie of voedselovergevoeligheid;
 • Virale diarrre; een extreem snel opkomende diarrree.
 • Voerveranderen; Voerverandering kan leiden tot diarree. Een hond heeft zich te houde aan het dieeet van de eigenaar.
 • Spoelwormen; Inwendige parasieten bij honden.
 • Stress; Ook een hond heeft gevoelens en ervaart stress. Dit kan leiden tot diarree.

Meestal is verandering van voer de boosdoener. Het dier verteert het voedsel niet goed waardoor het last krijgt. En zo heeft uw hond diarree.

Heeft uw hond diarree door verkeerd voedsel?

Uw hond kan eenvoudig diarree krijgen doordat zij verkeerd voedsel eet. Dit geldt niet alleen voor verkeerd voedsel maar ook voor afwijkend voedsel. Wanneer een hond gewend is bepaalde producten te eten. Dan past het lichaam zich hier op aan. Veel huisdier eigenaren letten meer op de prijs van voedsel dan de daadwerkelijke inhoud. Dit kan vervelende consequenties tot gevolg hebben. Echter betekent dit niet dat het voedsel dat voor de één super goed is, ook voor de ander werkt.

Goedkoop is dus vaak duurkoop in de aankoop van dierenvoedingen. Waar velen gaan voor de goedkoopste dierenvoeding. Gaan anderen voor de kwalitatieve dierenvoeding. Deze personen zijn in het begin wel duurder uit maar op de lange termijn hebben zij er baat bij.

Een verandering in voeding kan erg goed zijn voor uw huisdier. Let daarbij op dat u deze veranderingen geleidelijk doorvoert. Wanneer dit te snel gebeurd, is de kans groot dat hij/zij last krijgt van braakneigingen of diarree.

Uw hond heeft diarree. Moet u actie ondernemen?

Bij de lichte vormen van diarree hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Echter gaat de diarree een stapje verder dan is het wel van belang om een dierenarts in te schakelen. In de volgende gevallen dient u een dierenarts  te bezoeken:

 1. Verhoging; Uw hond meet boven de 39.5 graden celcius. Dit wijst erop dat uw hond een lichaamsvreemde stof bevat waar tegen zij vecht.
 2. Diarree duurt langer dan een dag.
 3. Uw hond weigert te ontlasten.
 4. Verminderde eetlust en verlies van gewicht.
 5. De hond geeft over of doet een poging daartoe.

Vergoeding van deze behandeling

In principe hoef je voor een lichte vorm van diarree niet naar de dierenarts. Mocht dit wel het geval zijn dan wordt dit door de meeste aanbieders van dierenverzekeringen vergoed. Hieronder een overzicht met daarin de top 3 aanbieders die een bezoek aan de dierenarts vergoeden. Een compleet overzicht van onze aanbieder bieden wij ook. Vergelijk alle aanbieders van dierenverzekering op Dierenverzekering Informatie centrum.

 1. Petplan
 2. Ohra
 3. Proteq

Hoe behandel ik diarree bij mijn hond?

Het belangrijkste is om uw hond 12 tot 24 uur geen eten te geven. Dit zorgt ervoor dat het verteringsstelsel van de hond bij kan komen. Wanneer je een hond voert en zij heeft last van diarree zal dit er even snel weer uitkomen. Vers water is belangrijk voor de hond. Als een hond last heeft van diarree zal zij automatisch ook vocht verliezen waardoor zij kan uitdrogen.  Vers water zorgt er niet voor dat je inzicht krijgt waar het probleem vandaan komt. Om erachter te komen waarom uw hond diarree heeft zal vaak een ontlastingsmonster afenomen worden. Deze ontlasting zal getest worden op parasieten. Daarnaast kan de dierenarts er ook voor kiezen om een bloedmonster af te nemen. Als er sprake is van diepliggende oorzaken kom dit vaak naar voren bij een bloedonderzoek.

Als bovenstaande methodes niks opleveren of de dierenarts vermoedt dat er wat anders aan de hand is, dan zal de dierenarts uitwijken naar radiografie. Deze methode meet, doormiddel van röntgenstralen, of de hond lichaamsvreemde objecten bevat.

Kan ik bij mijn hond diarree voorkomen?

In principe kunnen zelfs de meest gezonde honden diarree krijgen. Dit betekent dat u het niet kunt voorkomen. Wel kunt u er alles aan doen om ervoor te zorgen dat uw hond geen diarree krijgt. Tips voor het voorkomen van diarree bij uw hond:

 • Als u uw hond uitlaat, laat de hond dan niet drinken van stilstaand water
 • Zorg ervoor dat de hond geen stress ervaart
 • Veranderd u de voeding van de hond? Doe dit dan geleidelijk
 • Vraag raad aan uw dierenarts over parasieten. Gebruik de producten die hij hiervoor voorschrijft.
 • Uw hond dient op tijd zijn vaccinaties te krijgen.

 

Mijn hond heeft last van lichte diarree: “enkele tips”

 1. Geef nooit geneesmiddelen zonder dat u dit met de dierenarts heeft besproken
 2. Wanneer u bent verandert van dieet houdt uw hond goed in de gaten. Het verschilt per hond hoe lang het duurt voordat zij gewend is aan het nieuwe voedingspatroon
 3. Krijgt uw hond diarree. Zet deze dan niet direct terug op haar oude voeding. Het kan zijn dat zij dit niet trekt.
 4. Bouw het voedselpatroon op van zacht naar hard voedsel. Die helpt bij de vertering.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze altijd aan ons stellen. U kunt ons makkelijk bereiken per e-mail. Het emailadres waar u naar moet mailen. Is dierenverzekeringinformatie@gmail.com. Wanneer u een mail stuurt naar ons. Kunt u er vanuit gaan. Dat wij ons uiterste best doen. Om u zo spoedig mogelijk antwoord te geven. Wij zullen u een zo compleet mogelijk antword terug sturen.

Diarree bij hond
5 (100%) 1 vote[s]