Hond begraven in bos

Hond begraven in bos, NEE!


Uw hond begraven in bos nadat zij overleden is is niet toegestaan. Daarvoor waarschuwt de Dieren Alarm Centrale (DAC) uit Almere. Het probleem speelt volgens de DAC al langer. De laatste tijd zouden steeds meer overleden huisdieren in het bos begraven worden.

Zo werd er een aantal weken geleden al een hond begraven in bos met een chip. Nu is dat het geval in Almere. De eigenaar is op die manier bekend. De Dieren Alarm Centrale brengt binnenkort dan ook een bezoekje aan de eigenaren van illegaal begraven dieren.

Wat zijn uw opties als uw hond overlijdt?


Zoals al aangegeven kunt u uw hond niet op een publieke plaats begraven. Er zijn wel andere opties mogelijk.

U kunt ervoor kiezen uw hond te laten cremeren, maar daar zijn wel hoge kosten aan verbonden. Sommige dierenverzekeringen bieden een dergelijke dekking tegen deze kosten. Daardoor kan het afsluiten van een hondenverzekering zeker een goed plan zijn.

Een verzekeraar die de aanvullende dekking crematie biedt is de HEMA dierenverzekering. Bij de HEMA dierenverzekering kun je al vanaf 1,30 Euro uw crematie van uw hond verzekeren.

De goedkoopste optie is het begraven van de overleden hond in eigen tuin. In Nederland is dat officieel tegen de wet, maar wordt dit wel gedoogd. Een laatste optie is de hond doneren aan de wetenschap, zoals dat bij de Universiteit Utrecht gebeurt. In Utrecht en Twente hebben ex-baasjes de mogelijkheid hun overleden hond te doneren.

Slechte intenties


Volgens de Dieren Alarm Centrale handelen hondenbezitters niet altijd met slechte intenties. Vaak hebben de voormalige baasjes vaak met de hond in het bos gewandeld, waardoor ze vinden dat het dier een waardig plekje in het bos verdient. Toch is het begraven van een overleden huisdier op een openbare plek illegaal.

De DAC weet dat sommige huisdierbezitters geen slechte intenties hebben, omdat ze vaak de chip laten zitten. Maar er zijn ook andere alternatieven om het huisdier een waardig afscheid te bieden.

Schikking vanuit De Alarm Centrale


Omdat het begraven van honden in het bos tegen de wet is, kan er aangifte gedaan worden tegen de baasjes. Toch zal dat niet meteen gebeuren, belooft de DAC. De Alarm Centrale zegt een ‘schikking’ te willen treffen. Daarbij moeten de kosten voor de rit en destructie betaald worden. Op die manier wordt aangifte voorkomen.

Wie weigert, krijgt wel een aangifte aan zijn broek. Bij een veroordeling hangt er dan een fikse boete boven het hoofd. De rechter kan een boete opleggen van de derde categorie, die kan oplopen tot een hoogte van 900 euro.

Hond begraven in bos, NEE!
2 (40%) 8 vote[s]

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment