Hoge bloeddruk kat

Heeft u een kat met een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk kat? Een te hoge bloeddruk bij katten komt vaker voor bij oudere katten dan bij jongere. Dit komt doordat oudere katten meer last hebben van verschillende kwalen en/of ziektes die hiertoe leiden. De bloedsomloop van uw kat zorgt ervoor dat er voldoende bloed gepompt wordt door het lichaam. Dit is nodig om de organen goed te laten functioneren. Wanneer uw kat last krijgt van een te hoge bloeddruk kan dit complicaties bij de kwalen en ziektes veroorzaken. Daarnaast zorgt een te hoge bloeddruk voor een verslechtering van de conditie van uw kat.

Hoe ontdekt u een te hoge bloeddruk bij uw kat?

Tenzij u een dierenarts of -specialist bent, is het lastig om een te hoge bloeddruk bij uw kat te ontdekken. Vaak wordt een te hoge bloeddruk ontdekt door uw dierenarts wanneer hij een bloeddrukmeting uitvoert. De dierenarts zal een bloeddrukmeting uitvoeren wanneer uw huisdier last heeft van kwalen en ziektes waarvan bekend is dat die samen gaan met een te hoge bloeddruk. Ook voeren veel dierenartsen de bloeddrukmeting preventief uit omdat het een veel voorkomende ziekte is bij honden en katten.

Hoge bloeddruk kat: wat zijn de symptomen?

Zoals hierboven al genoemd is het als leek niet makkelijk om een te hoge bloeddruk bij uw kat te ontdekken. Toch zijn er enkele symptomen waar u op kunt letten. Bij de kat moet u voornamelijk letten op netvlies loslating en netvlies bloedingen. Het is algemeen bekend dat dit vaak gepaard gaat met een te hoge bloeddruk bij uw kat.  Ook is het wenselijk de bloeddruk te checken wanneer uw huisdier plotseling veel gewicht verliest. Verder kunt u zelf luisteren naar het hart om te horen of u iets vreemds opmerkt.

Wat zijn de oorzaken?

Een te hoge bloeddruk kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Primaire en Secundaire Hypertensie
  • Nierproblemen
  • Ziekte van Cushing
  • Diabetes
  • Zwangerschapsvergiftiging

Hoge bloeddruk kat: de gevolgen

De gevolgen van een te hoge bloeddruk bij katten zijn het ergst bij het oog, het hart, de nieren en de hersenen.

Mogelijke gevolgen per orgaan

  • Het oog: bloedingen, netvliesontsteking, loslaten van het netvlies en glaucoom
  • De hersenen: hersenaanvallen, sloomheid en hersenbloedingen
  • De nieren: verval van de functionele onderdelen van de nieren
  • Het hart: ernstige hartfalen

Zoals u kunt lezen kan een te hoge bloeddruk ernstige gevolgen hebben voor uw huisdier. Het is daarom geen overbodige luxe de bloeddruk te laten meten ieder jaar bij de dierenarts. Zeker niet als uw huisdier al op leeftijd is.

Diagnose door bloeddrukmeting

Het is voor een dierenarts of -specialist éénvoudig vast te stellen of uw kat last heeft van een te hoge bloeddruk. Door een simpele bloeddrukmeting uit te voeren kan de arts of specialist aan de hand van de uitkomsten de diagnose stellen. In veel gevallen is het een stuk lastiger om de oorzaak te achterhalen. De oorzaak moet wel achterhaald worden om de behandeling vast te kunnen stellen. Om de oorzaak vast te kunnen stellen moet de dierenarts of -specialist verder onderzoek doen. De meest voorkomende onderzoeken zijn: bloedonderzoek, urineonderzoek en verschillende scans. Aan de hand van het onderzoek zal er een behandelplan opgesteld worden.  In de meeste gevallen zal het huisdier weer voldoende herstellen. Helaas zijn er ook gevallen waarbij de te hoge bloeddruk te laat ontdekt wordt en de gevolgen niet meer te genezen zijn.

 

Hoge bloeddruk kat: Onze conclusie

Wij vinden het met het oog op de gezondheid van uw kat van groot belang dat u minimaal 1 x per jaar een bloeddrukmeting uit laat voeren bij uw hond. Veel huisdierbezitters zullen sowieso al minimaal 1 x per jaar naar de dierenarts gaan. Voor de overige huisdier eigenaren raden wij dat op zijn minst aan. Hoge bloeddruk kat kan ernstige gevolgen hebben. U wilt toch ook niet dat uw kat ziek wordt en u te laat bent?

Een kat met een te hoge bloedruk
2 (40.67%) 30 vote[s]

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment