De gemeente Gorinchem gaat controleurs inzitten om te speuren naar illegale honden in de gemeente. Eigenaren die geen hondenbelasting voor hun dier hebben betaald, krijgen nu de kans dat alsnog te doen. 

De Arkelstad heeft een tarief van 118 euro per hond per jaar en is daarmee veruit de duurste gemeente van ons land

Grote schoonmaak
Ieder jaar rond deze tijd opent de gemeente de speurtocht naar illegale honden. De medewerkers van de firma Holland Ruiter voeren de controle uit en zijn deze week begonnen met het uitvoeren van hun taken.

Naar verwacht kunnen de meeste huisdierbezitters controle van de inspecteurs verwachten. Tot medio april zijn de inspecteurs bezig met de lucratieve inspectierondes binnen de gemeentes. Gemiddeld worden er ieder jaar zo’n vijftig bezitters betrapt op het illegaal houden van honden. De gemeente Gorinchem zegt in een verklaring dat het gemiddelde vorig jaar zelfs nog hoger lag: toen waren het er zeventig.

Beloning
De inspecteurs krijgen een beloning van 75 procent van de belastinginkomsten. Met een tarief van 118 euro per hond, krijgt de gemeente zo’n 6000 euro binnen, gebaseerd op het gemiddelde van 50 honden. Het gaat hier om een bedrag per hond. Als er zich meerdere honden in het huis bevinden, waarvoor geen belasting wordt betaald, moeten alle honden alsnog worden aangegeven en loopt het belastingbedrag nog verder op.

Er is namelijk geen vaste prijs per hond. Zo kost de eerste hond de bezitter 118 euro, maar een tweede hond kost in Gorinchem al 134 euro.

No cure, no pay
De inspecteurs worden ingezet op basis van no cure, no pay. Dat houdt in dat de controleurs streng zullen controleren, want als ze geen huisdieren aantreffen, krijgen ze geen inkomen. Per hond krijgt de controleur 75 procent per hond aan achterstallige belasting op zijn bankrekening bijgeschreven. Het jaar erop gaat het bedrag dat een hondenbezitter moet betalen, niet naar de inspecteur, maar naar de gemeentekas.

De gemeente haalt de meeste inkomsten uit de hondenbelasting, zo’n 244.365 euro per jaar. Voor dit jaar verwacht de gemeente iets meer dan 250.000 euro op te halen. Met het tarief van 118 euro is de gemeente bijna de duurste van het hele land. Alleen Rotterdam is duurder met 128 euro bij een eerste hond. In Woudrichem zijn honden het meest welkom: daar kost dat maar 40,05 euro. Dat geldt alleen voor de gemeenten die de belasting heffen, want in Aalburg, Lingewaal en Zederik wordt deze belasting niet geheven.

De hondenbelasting wordt goed besteed, zo belooft de gemeente Gorinchem. Het geld gaat naar hondenpoepzakjes en de aanleg van hondenuitrenplekken.