Wie schulden heeft en gebruikmaakt van de schuldsanering, krijgt vaak te horen dat hij de huisdieren maar weg moet doen. Dat terwijl huisdieren juist een steun kunnen bieden in moeilijke tijden. Dierenliefhebbers vinden het vaak verschrikkelijk dat zij hun dieren vanwege geldproblemen weg moeten doen. Daarom komen er steeds meer dierenvoedselbanken in op komst.

Het idee is goed te vergelijken met een normale voedselbank voor mensen. De voedselbank geeft nu geen voedsel weg voor mensen, maar voor dieren. In Nederland zijn er al meerdere voedselbanken gestart.

Dierenvoedselbanken
De dierenvoedselbanken zijn een regelrechte hit en schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo is er inmiddels al een dierenvoedselbank in Rijnmond gestart. Ook in Weert, Capelle aan den IJssel, Den Haag en Utrecht kunnen dierenbezitters terecht om hondenbrokken of kattenvoedsel op te halen.

Volgens de initiatiefnemers van de dierenvoedselbanken is dat bittere noodzaak, omdat er helemaal geen voorzieningen voor huisdieren zijn.

Een beetje liefde
De initiatiefnemers vinden het verschrikkelijk dat mensen met schulden hun huisdieren weg moeten doen. Volgens hen is de hond of kat vaak de enige die nog een beetje troost kan bieden. Bij de voedselbank in Rijnmond krijgen nu zo’n 100 huishoudens iedere twee weken een dierenvoedselpakket. De cliënten krijgen maar voor 10 dagen voedsel mee, zodat de huisdierenbezitters het verantwoordelijkheidsgevoel niet kwijtraken.

De dierenvoedselbank doet in sommige gevallen meer dan alleen voedsel geven. Zo springt de bank in sommige gevallen ook bij als een dier naar de dierenarts moet. Huisdierenbezitters kunnen zich ook verzekeren tegen die kosten door een dierenverzekering af te sluiten. Door dierenverzekeringen te vergelijken is het mogelijk om al vanaf een klein bedrag per maand een dierenverzekering af te sluiten, die de meeste kosten van een operatie of medicijnen dekt.

Donaties en giften
De dierenvoedselbanken zijn afhankelijk van donaties en giften. Maar veel van de dierenvoerproducenten doneren amper iets, omdat zij het voer al geven aan stichtingen voor zwerfdieren in het buitenland.

Daardoor zijn sommige dierenvoedselbanken aangewezen op hun eigen portemonnee. Zo zijn er dierenvoedselbankhouders die zelf geld doneren om de cliënten van dienst te kunnen zijn. En er is alweer een nieuwe dierenvoedselbank in oprichting: binnenkort opent er naar alle waarschijnlijkheid ook één in de provincie Groningen.