Vorig jaar nam de Dierenpolitie ongeveer 700 honden in beslag na een melding op het speciale nummer van de dierenpolitie. Het nummer 144, met het motto ‘Bel 144, red een dier’, werd een paar jaar geleden geïntroduceerd. Op het nummer kunnen mensen bij vermoeden van dierenmishandeling anoniem melding maken.

In totaal hebben ruim 300 van de 700 honden een nieuw thuis gevonden, in samenwerking met de Dierenbescherming.

Noodnummer
Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, is het nummer 144 een succes. Zij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er vorig jaar meer dieren in beslag zijn genomen in vergelijking met de jaren ervoor. Sinds de komst van het nummer van de Dierenpolitie is te zien dat meer mensen melding maken van vermoedelijke dierenmishandeling, en dat de Dierenpolitie vaker ingrijpt.

De staatssecretaris zegt dat het resultaat te danken is aan het succes van het speciale noodnummer.

Een nieuw thuis
Volgens de staatssecretaris worden de Dierenbescherming en overige lokale initiatieven gebruikt om de opgevangen dieren een nieuw thuis te bieden. Daarnaast probeert de overheid mensen beter te laten nadenken, alvorens zij tot aanschaf van een huisdier overgaan. Want veel consumenten schaffen te snel een dier aan, waardoor het dier vervolgens verwaarloosd wordt. Daarom is de overheid een nieuwe campagne begonnen.

Campagne
De overheid begint een nieuwe campagne: ‘Voorkom impulsaanschaf huisdieren’. Met die campagne worden consumenten beter voorgelicht over wat er komt kijken bij het bezit van een huisdier. Daarnaast is de overheid druk op advertentiesites als Marktplaats. Daar plaatsen initiatieven advertenties om aandacht te vragen voor huisdieren. Op die manier worden mensen aangespoord beter na te denken over het nemen van een huisdier.

Volgens Dijksma werkt de campagne echt, omdat de campagne vaak wordt aangeklikt. De vragenlijst die erbij hoort wordt vaak volledig ingevuld teruggestuurd.

Niet alleen voor honden, maar ook voor konijn die al lang in het asiel zitten is inmiddels een oplossing bedacht. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid die dieren te verkopen in dierenwinkels, zodat de konijnen een tweede kans kunnen krijgen.