Blaasontsteking bij hond

Blaasontsteking bij hond

Blaasontsteking bij een hond is een veel voorkomende aandoening. In dit artikel zullen wij u zoveel mogelijk informatie geven over blaasontsteking bij honden. Plast uw hond steeds vaker dan voorheen? Lees dit artikel goed over de blaasontsteking bij een hond. In dit artikel zullen wij de verschillende symptomen behandelen. Tevens zullen wij het hebben over wat u moet doen als uw hond blaasontsteking heeft.

Algemene informatie over blaasonsteking bij hond

Blaasontsteking komt vaak voor bij honden. Over het algemeen komt dit vaker voor bij teefjes dan bij reuen. Bij een blaasontsteking is de blaaswand van de hond gevoelig en ontstoken. Een blaasontsteking onstaat vaak door één of meerdere bactieriën. Deze bacteriën zijn altijd aanwezig bij een hond en hoeven dus ook niet schadelijk te zijn. Wanneer de hond een blaasontsteking heeft, zijn deze bacteriën verplaatst door de plasbuis naar de blaas. In de blaas veroorzaken zij problemen. Een andere veel voorkomende oorzaak van blaasontsteking bij honden zijn blaasstenen. Blaasstenen zijn de “volwassen versie” van blaasgruis.

Symptomen

Blaasontsteking bij hond kent verschillende symptomen. Veelvoorkomende symptomen zijn: Kleine plasjes, bloed in de plasjes, incontinentie en pijn bij het plassen. Als huisdiereigenaar kunt u dit gedrag eenvoudig herkennen. Wanneer uw hond ineens in huis plast. Of wanneer u ziet dat de hond een vreemde houding of een pijnlijk gezicht aanneemt tijdens het plassen. Is dit het geval dient u verder te kijken om erachter te komen of uw hond een blaasontsteking heeft. Vaak plast de hond vaker dan normaal en geeft u de mogelijkheid om een ander symptoom te controleren. Kijkt u goed naar het plasje van de hond? Ziet u daar sporen van bloed? Dan moet u zich zorgen maken.

Dient u actie te ondernemen?

Hier is maar  één antwoord op mogelijk: Ja!!! De gevolgen van een blaasontsteking kunnen ernstig zijn. Hoe eerder u erbij bent hoe beter het te genezen is. Er valt onderscheid te maken tussen een ongecompliceerde blaasontsteking en een gecompliceerde blaasontsteking. Normaal gesproken zal een ongecompliceerde blaassteking altijd volledig genezen. Een gecompliceerde blaasontsteking heeft ernstigere gevolgen. Wees er dus op tijd bij voor de beste kan op een goede prognose.

Blaasontsteking bij hond | Wat moet u doen?

Allereerst is het van belang om de symptomen goed te bekijken. Als u meerdere symptomen ontdekt is het wel verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wij raden u aan om uw dierenarts te bezoeken. Bent u op zoek naar een dierenarts dan kunt op internet een dierenarts in de buurt vinden.

 Microscopisch onderzoek

De dierenarts zal dan onderzoeken of uw hond blaasontsteking heeft. In eerste instantie zullen de meeste dierenartsen alleen urine afnemen. Deze urine zal aan een microscopisch onderzoek onderworpen worden. De dierenarts zal dan zoeken naar afwijkingen in de urine die passen bij de diagnose blaasontsteking. De urine dient maximaal 2-4 uur van tevoren opgevangen te worden van de hond.

 Vervolgonderzoek

Een vervolgonderzoek zal meer duidelijkheid geven over reden van ontstaan van de blaasontsteking. Verschillende mogelijkheden van vervolgonderzoek zijn:

  • urinekweek; dit gebeurd na een blaaspunctie, een blaaspunctie zorgt voor de ‘steriele’ urine
  • echo; brengt de blaaswand goed in beeld
  • röntgonfoto:  geeft inzicht of de hond last heeft van blaassteen

Behandeling

De belangrijkste oorzaak van de blaasontsteking zijn de bacteriën in de blaas. In de meeste gevallen voldoet dit om de blaasontsteking weg te laten gaan. In sommige gevallen is verder onderzoek nodig. Als daaruit blijkt dat er gruis in de urine van de hond te vinden is dan zal er een speciaal dieet voorgeschreven worden. Dit dieet zorgt ervoor dat het blaasgruis af zal nemen. In een verder gevorderd stadium zal blaasgruis overgaan in blaassteen. Blaassteen zal operatief verwijderd worden.

Vergoeding van deze behandeling

Door de meeste aanbieders van dierenverzekeringen worden de gemaakte kosten vergoed. Hieronder een overzicht met daarin de top 3 aanbieders die blaasontsteking vergoeden. Een compleet overzicht van onze aanbieder bieden wij ook. Vergelijk alle aanbieders van dierenverzekeringen op Dierenverzekering Informatie centrum.

  1. Petplan
  2. Ohra
  3. Proteq

Blaasontsteking bij hond
5 (100%) 3 vote[s]