honden verzekering

Nederlandse asielen hebben te maken met een overdaad aan honden en katten waarvan de baasjes niet meer te traceren zijn. Ieder jaar worden er duizenden huisdieren opgenomen in het asiel, omdat het baasje niet meer te traceren is. Dat komt bijvoorbeeld doordat het adres van de huisdierbezitter door verhuizing inmiddels gewijzigd is, of doordat het telefoonnummer niet meer bestaat. Het is daarom noodzakelijk de chip van het huisdier bij dit soort wijzigingen bij te laten werken. 

Terug bij de baas
27 procent van de honden en katten in Nederland zitten in het asiel omdat de informatie over hun baasjes op de chip niet meer blijkt te kloppen. Dat heeft de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) berekend. Eigenaren van huisdieren kunnen hun informatie bij die databank laten bijwerken. Daardoor is de kans dat een huisdier terug komt bij zijn baasje een stuk groter.

Dierenartsen nemen regelmatig contact op met de NDG, maar dan blijkt de informatie van de chip verouderd te zijn, zo stelt de NDG. In Nederland is het voor honden na 2012 verplicht een chip te dragen, maar het bijwerken ervan is niet verplicht. Het is voor katten nog steeds niet verplicht het dier te laten chippen.

Ontsnapping
Bij een verhuizing komen veel zaken kijken. Het laatste waar mensen aan denken, is de verhuiswijziging door te geven aan de dierenarts het de NDG. Daardoor wordt de chip uiteindelijk helemaal niet bijgewerkt. Of mensen registeren hun kat niet, omdat het nooit buiten komt en registratie niet verplicht is. Er is een grote kans dat het binnendier toch ontsnapt, als de buren in de vakantie eten hebben gegeven. Het dier weet dan geen weg terug te vinden. Als het dier verdwenen is, hebben huisdierbezitters vaak spijt van het besluit het dier niet te laten chippen. Dat zegt een woordvoerder van de NDG tegen nieuwsblad Metro.

Tweede eigenaar
Een groot deel van de huisdieren belanden in een asiel, waar een nieuwe eigenaar op ze wacht. Dat terwijl de huidige eigenaar geen idee heeft dat zijn dier in het asiel zit. De NDG wil daarom een ‘bewaartermijn’ van een huisdier. Nu is er al zo’n termijn, na drie weken. Dat termijn moet verlengd worden naar drie maanden. Zonder chipregistratie is het vaak erg moeilijk het baasje terug te vinden. En als het dier al gechipt is, zijn de gegevens verouderd. De gehele maand juni is chipmaand voor katten en honden. Dan hebben dierbezitters de gelegenheid in sommige provincies hun dier gratis te laten chippen, of gegevens bij te werken.