dierenverzekering

Kinderen die last hebben van een autistische stoornis, zijn erbij gebaat om een hond, kat of ander huisdier op te nemen in de familie. Daarmee komen voornamelijk de sociale vaardigheden en assertiviteit van het kind beter tot hun recht. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Missouri.

Volgens de onderzoekster, Gretchen Carlisle, zijn er duidelijk verschillen te zien in de sociale vaardigheden van kinderen die een hond hebben en die van kinderen die geen hond bezitten.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ondervroeg Carlisle zeventig gezinnen met autistische kinderen tussen de acht en de achttien jaar. Uit het onderzoek bleek niet alleen dat honden een positieve invloed hebben op de sociale vaardigheden van hun baasjes, maar dat het huisdier ook zorgt voor een betere interactie met anderen.

Het is voor bezitters van een huisdier makkelijker om zich voor te stellen, vragen te beantwoorden of informatie te vragen. Het hebben van een huisdier heeft dus een positief effect op de sociale vaardigheden van het kind. Bovendien zijn huisdieren onder kinderen vaker onderwerp van gesprek in bijvoorbeeld het klaslokaal. Autistische kinderen voelen minder druk, doordat zij over een leuk onderwerp kunnen praten.

De onderzoekster stelt dat autistische kinderen hun sociale vaardigheden kunnen verbeteren. Hoe langer het kind een huisdier heeft, hoe vaardiger hij zal worden. Ook het formaat van het dier maakt uit: kinderen voelen zich meer verbonden met kleinere huisdieren zoals bijvoorbeeld katten en cavia’s, dan met een grote hond.

Frankrijk
Ook in Frankrijk werd een dergelijk onderzoek uitgevoerd door het Informatie Centrum Autisme in het Bohars ziekenhuis. Dat onderzoek werd geleid door Marine Grandgeorge. Grandgeorge ondersteunt de conclusies van haar Amerikaanse collega’s. Uit haar onderzoek kwamen soortgelijke resultaten: kinderen die rond hun vijfde levensjaar een hond krijgen, hebben betere sociale vaardigheden. Kinderen die echter geboren zijn in een gezin met huisdieren, laten geen verbetering zien.

Dat autistische kinderen beter communiceren als zij een huisdier krijgen, komt doordat mensen en huisdieren met hun eigen signalen communiceren. Huisdieren passen daar hun gedrag op aan.

Huisdier in huis
Een huisdier in huis halen gaat echter niet altijd zonder problemen. Zo kan het voorkomen dat het huisdier een medisch probleem heeft. Behandeling van dergelijke problemen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Daarom is het verstandig een dierenverzekering af te sluiten. Door een dierenverzekering af te sluiten kunnen huisdierenbezitters zich indekken tegen medische kosten van behandeling van het huisdier. Door dierenverzekeringen met elkaar te vergelijken, kunnen consumenten besparen op hun maandelijkse premie.