honden verzekering

Honden worden het vaakst online gekocht. In 42 procent van de gevallen heeft de huisdierbezitter zijn trouwe viervoeter online gekocht. Veertig procent van de bezitters heeft geen flauw idee waar zijn huisdier eigenlijk vandaan komt. 

Dat zijn de resultaten van een onderzoek van Peil.nl. De website voerde de opdracht uit in opdracht van World Animal Protection (WAP). Het kopen van een huisdier zonder te weten waar deze vandaan komt, kan behoorlijke nadelen hebben. Zo is de malafide handel in zieke puppy’s groot.

Onwetendheid
Veel van deze zieke huisdieren komen uit Oost-Europa. In landen als Roemenië en Bulgarije zijn zwerfhonden een groot probleem. Deze honden dragen allerlei ziektes bij zich, waarna doodzieke puppy’s via online handel verkocht worden aan West-Europa.

Geschat wordt dat ongeveer zeventigduizend ziekte pups vanuit Oost-Europa naar Nederland worden gesmokkeld en verkocht. Dat is meer dan de helft van het totaal aantal jonge honden in Nederland. Slechts 0,7 procent van alle ondervraagden in het onderzoek weet goed aan te geven dat zijn puppy uit een Oostblokland komt. Andere mensen denken date de verkoper van een pup ook altijd de fokker is, terwijl dat niet zo is. Daarmee nemen zij het verhaal van de verkoper zonder na te denken voor waarheid aan.

Goede plaatsen
Een huisdier kopen kan het beste niet online, maar bij een asiel of een herplaatsingsorganisatie. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen vaak denken dat er van alles mis is met honden die uit het asiel komen, terwijl dat niet het geval is. WAP zegt dat het verstandig is de puppy elders te kopen, en er dan op te letten dat de puppy’s zijn grootgebracht in gezelschap van hun moeder. De honden begroeten de fokker en toekomstige bezitter enthousiast, zijn gezond en levendig. Een goede fokker hoort belangstelling te tonen naar de leefsituatie, om in te schatten of de toekomstige baas wel bij het huisdier past.

Goede huisdieren zijn ontwormd en worden niet eerder dan na zeven weken bij hun ouders weggehaald. Bovendien moeten honden zijn ingeënt tegen besmettelijke ziektes en beschikken over de juiste papieren.

Herkomst
Van alle nieuwe huisdierbezitters koopt 73 procent een hond, terwijl 11 procent liever een hond uit een asiel haalt. Zo’n 8 procent haalt zijn hond bij een kennis. Een rasvereniging is met 33 procent ook populair. Meer dan veertig procent koopt zijn hond online via het internet. Vooral Groningers(66 procent) en inwoners uit Zeeland (64 procent) doen dat. Friezen doen dan het minst: slechts 10 procent koopt een hond via internet.

Volgens WAP toont dit onderzoek aan dat het tijd wordt dat de politici in Europa ingrijpen en de malafide hondenhandel uit Oost-Europa aanpakken.